Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat valutama

Hrvatska može odahnuti, kamate neće rasti

Mario Draghi speaks at the ECB press conference in Frankfurt Main, Germany, 03 April 2014. The base interest rate remains at a record low of 0.25 per cent in the EU. Photo: Arne Dedert/dpa/DPA/PIXSELL
Arne Dedert/DPA/PIXSELL
25.10.2015.
u 23:00

Slabljenje eura prema dolaru Hrvatskoj ide u prilog jer znači da ćemo i iduće godine imati opciju povoljnijeg zaduživanja

Vijest tjedna s novčanih tržišta novi je pad vrijednosti eura u odnosu na dolar koji se prošli tjedan spustio na najnižu razinu u dva i pol mjeseca. To je tek reakcija trgovaca valutama na zadržavanje referentne kamate Europske središnje banke na razini od 0,05 posto te najave Marija Draghija da će i dalje provoditi otkup 60 milijardi eura vrijednih obveznica mjesečno, a najavljuje i mogućnost guranja kamatnih stopa na depozite banaka dublje u negativno područje. Europa se nije gospodarski oporavila i zato će i dalje snižavati vrijednost svog novca jer gospodarstvu treba puno jeftinog kapitala. Istodobno slabljenjem eura osigurava rast izvoza na treća tržišta jer jednostavno uz jači dolar američki dobavljač može dobiti više proizvoda ili usluga za isti novac. S druge strane jačanje dolara ne igra u korist američkog izvoza pa sada ozbiljni analitičari već najavljuju da bi Federalna banka mogla ponovno odgoditi dizanje kamata. Očekivalo se da će središnja banka SAD-a podići kamate u rujnu pa je odluka odgođena do kraja godine, a sad se već ozbiljno nagađa da će guvernerka FED-a Janet Yellen priču o kamati odgoditi na neodređeno vrijeme.

Rat valutama u kojem dolar jača, a euro slabi Hrvatskoj samo ide u prilog jer znači da ćemo i iduće godine imati opciju povoljnijeg zaduživanja. To je za Hrvatsku dobro jer su pred nama dvije godine konsolidacije javnih financija i velikih deficita ako se budu provodile strukturne reforme. Dolaze na naplatu velike tranše obveznica iz prošlih vremena i ponovno ćemo moći lakše provesti reforme, odnosno jeftinije refinancirati dugove. Građani i dalje mogu očekivati pritisak na pad kamatnih stopa za kredite. Za štediše ovo nije dobra vijest jer će i dalje imati nisku zaradu na svom novcu. Najgora opcija bila bi propustiti šansu koja se ovim raspletom situacije otvorila, a to je nastaviti politiku velikih deficita i s još većim javnim dugom dočekati dizanje kamata na svjetskim tržištima. Projekcije kažu da će se euro vratiti na cijenu od svega 1,05 dolara.

>> Euro oštro pao, Europska središnja banka razmatra labavljenje monetarne politike

Komentara 2

DJ
djurex
07:35 26.10.2015.

samo lazu muljaju i obmanjuju javnost ovi lopovi iz eu.. svaka "kriza" je njihovo maslo i plan da bi se ljudi sto vise pokrali.. nikad nismo vise radili a manje prava imali.. svi problemi polaze od banaka.. Hnb nije niti hrvatska a pogotovo ne narodna banka..to su obicne sluge cionistickih bankara

TH
than
16:46 27.10.2015.

Mislite hrvatski politicari mogu odahnuti, inace bi isle radikalne reforme. Ovako samo padamo u mulj sve dublje i dublje, a dug raste li raste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije