Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko nas odijeva

Hrvatska lani uvezla odjeće za 1,06 mlrd. eura

Varteks
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
23.04.2019.
u 19:44

Uvoz odjeće u Europsku uniju prošle je godine dosegnuo 166 milijardi eura. 
Kao i većina Europljana i mi nosimo odjeću iz Kine, Bangladeša i Turske

Države članice Europske unije uvezle su lani odjeće u vrijednosti od 166 milijardi eura, dok je vrijednost izvezene odjeće bila za trećinu niža i iznosila je 116 milijardi eura!

Europljani se sa svojim modnim brendovima i odjećom lakše probijaju unutar granica EU nego na treća tržišta gdje su preskupi. Primjerice, vrijednost uvezene odjeće iz jedne članice EU prema drugoj kreće se oko 82 milijarde eura, dok se uvoz iz trećih zemalja popeo na 84 milijarde eura.

Italija prva

Kad su u pitanju treće zemlje Europljane uglavnom oblače vrijedne ruke kineskih, bangladeških i turskih švelja čije su nadnice simbolične pa se tekstilna industrija uglavnom preselila u Aziji.

Eurostat navodi da je uvezena odjeća iz zemalja izvan EU uglavnom dolazila iz Kine (27 milijardi eura, ili 32% ukupne odjeće izvan EU), Bangladeša (16 milijardi eura, 19%) i Turske (10 milijardi eura, 12%), nakon čega slijedi Indija (5 milijardi eura, 6%), Kambodža (4 milijarde eura, 5%), Vijetnam (preko 3 milijarde eura, 4%), Maroko i Pakistan (obje 3 milijarde eura, 3%).

U odnosu na 2013., uvoz odjeće u zemlje članice EU povećao se za 25%. Usporedbe radi, Rumunjska je lani izvezla odjeće u vrijednosti od 2,5 milijarde eura.

Kad je u pitanju izvoz odjeće, unutar članica EU uglavnom dominira međusobna trgovina, zemlje članice Europske unije izvezle su 116 milijardi eura odjeće, od čega je 77% ili 89 milijardi eura završilo unutar granica EU.

Njemačka je najveći uvoznik odjeće iz trećih zemalja, na što odlazi 17 milijardi eura, odnosno petina ukupnog uvoza odjeće u EU ispred Velike Britanije (više od 12 milijardi eura, 15%) i Španjolske (12 milijardi eura, 14%). Slijedi Francuska (10 milijardi eura, 12%), Nizozemska (10 milijardi eura, 11%) i Italija (8 milijardi eura, 9%).

Hrvatska je u uvozu odjeće iz zemalja koje nisu članice EU sudjelovala sa 192 milijuna eura, dok je hrvatski izvoz prema trećim tržištima bio gotovo pet puta manji i iznosio je 40 milijuna eura.

Koliko su naši tekstilci našli kupaca unutar zajedničkog tržišta Eurostat nije objavio, ali prema podacima domaćeg Državnog zavoda za statistiku hrvatske su tvrtke lani izvezle odjeće u vrijednosti od 691 milijun eura, dok je vrijednost uvezene odjeće bila veća za 65 posto i premašila je milijardu eura.

Hrvatski je izvoz lani stagnirao, a uvoz je porastao 7 posto. Italija je prvi europski izvoznik u zemlje izvan EU s 9 milijardi eura vrijednim izvozom odjeće (36 posto ukupnog izvoza), Njemačka i Španjolska izvoze po pet milijardi eura, Francuska tri milijarde eura i Velika Britanija jednu milijardu eura.

Ostali u Zagorju

Prema podacima Fine za 2016. godinu hrvatska tekstilna industrija godišnje ostvaruje oko 200 milijuna eura, odnosno 1,5 milijardi kuna prihoda.

U tekstilu je tada poslovalo 279 poduzeća, s tim što se gotovo 40 posto prihoda ostvaruje u vodećoj Krapinsko-zagorskoj županiji. Domaća tekstilna industrija zapošljava svega oko 3500 radnika.

Zdravko Marić o Nacionalnom programu reformi

Ključne riječi

Komentara 3

MO
moškov
20:24 23.04.2019.

Cudan tekst...dajte napisite sto ne uvozimo...hdzejci vode premudru ekonomsku politiku....nitko im nije ravan u tzv.eu sto god to znacilo....

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
21:32 23.04.2019.

Meni se recimo sviđa onaj kristalno bijeli kineski češnjak posebice kad znam da ga Kinezi natapaju s kanalizacicijskom vodom ( fekalijama ) a on tako zavidno bijele boje, baš čudesno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije