Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol Večernjaka

Hrvatska je voda dobra, a najbolja je od svih - lička

Foto: Daniel Kasap/Pixsell
19.03.2014.
u 19:11

Najveći zagađivači voda deponiji su smeća i poljoprivreda pa je nužna kontrola upotrebe pesticida

Deponiji smeća i poljoprivreda najveći su zagađivači vode u Hrvatskoj. A u nas je najbolja lička voda jer je zbog najmanje naseljenosti toga kraja i najmanje zagađena. Problema s kvalitetom vode imaju istočna Slavonija te sjeverna i sjeverozapadna Hrvatska. Ti se dijelovi zemlje sve više orijentiraju prema proizvodnji hrane pa su zato potrebne rigorozne kontrole upotrebe pesticida – kazao je to Zvonimir Šostar, ravnatelj Instituta za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, na jučerašnjem okruglom stolu “Voda u Hrvatskoj” koji je uoči preksutrašnjeg obilježavanja Svjetskog dana voda organizirao Večernji list.

Šostar je pritom naglasio da je Hrvatska po bogatstvu vode treća zemlja u Europi i među 30 u svijetu, da 80% Hrvatske ima javnu vodoopskrbnu mrežu te da je sustav kontrole pitke vode u nas izvanredan.

Bez razlike boca i slavina

Problem su samo, dodao je, lokalni vodovodi. Kada je na pitanje o razlikama između flaširane i vode iz vodovoda uzvratio da on uvijek radije pije “vodu iz pipe”, reagirala je Jasna Čačić, direktorica Gospodarskog interesnog udruženja proizvođača bezalkoholnih pića, ustvrdivši da su i jedna i druga voda kvalitetom iste. Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić kazao je pak kako je njihov zadatak u roku od deset godina omogućiti da svi stanovnici Hrvatske piju čistu i zdravu vodu iz javnog sustava. Istaknuo je i da imamo više od devet milijardi kubika uskladištene pitke vode. Na pitanje moderatorice okruglog stola je li voda koju pijemo u Hrvatskoj jako tvrda odgovorio je:

– U kršu je voda tvrda, no ta se tvrdoća može skidati i to se uglavnom radi pojedinačno jer većih uređaja za skidanje tvrdoće vode nema.

Foto: Daniel Kasap/Pixsell

Kada se povela riječ o obrani od poplava, Plišić je naveo da je do sada u gradnju toga sustava uloženo 140 milijuna kuna, a ove se godine planira uložiti 190 milijuna kuna pa su, rekao je, oni u Hrvatskim vodama zadovoljni onime što su učinili. No dodao je i ovu definiciju: – Poplava je bujica, kad voda odnese kuću, kada netko pogine, a kod nas toga nije bilo.

Optužbe za demagogiju

Nakon što je ustvrdio da su vode u nas u vlasništvu države, da nitko ne može steći privatno vlasništvo nad izvorima vode te da je voda nacionalni interes naše države, pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić, doživio je veliku neugodnost jer mu je iz publike žestoko replicirala jedna slobodna novinarka ustvrdivši:

– Govorite demagoški jer je u studenom 2013. šibenski gradski vodovod privatiziran. Više nije u gradskim rukama. Vodom uopće ne gospodarite dobro i zbog ovoga što ste rekli može vas se tužiti za krivokletstvo.

Kurečić je najprije ponovio da javni isporučitelj vode može biti samo onaj tko je u stopostotnom vlasništvu lokalne samouprave, a onda je dodao: “A ovo što vi kažete o šibenskom slučaju meni je prvi glas”.

Tijekom rasprave moglo se još čuti da je u nas u posljednjih 40 godina potrošnja pitke vode porasla osam puta te da je koncesije za korištenje i distribuciju pitke vode moguće dobiti kada se radi o višku vode.

>> Europska komisija poduprla građansku inicijativu "Right2Water"

Komentara 2

ZD
zdepar
09:08 20.03.2014.

hrvatska je voda odlična, zato je treba poskupiti , Hrvatima, do iznemoglosti

MA
madmax17
10:14 20.03.2014.

Bogati smo vodom i ona bi trebala biti besplatna ili blizu toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije