Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIŽE CIJENE

Hrvati hrle u kupovinu u susjednu zemlju: 'Isplati im se, posebno ako kupuju na veliko'

Slavonski Brod: Granični prijelaz s Bosnom i Hercegovinom
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
21.07.2019.
u 17:14

Dosta građana BiH ide u Hrvatsku po robu zbog sniženja i ponude.

U prvih šest mjeseci ove godine je stranim državljanima odobren povrat poreza na dodanu vrijednost na robu kupljenu u Bosni i Hercegovini u iznosu od 8,8 milijuna marka, što je prema trenutnom tečaju nešto više od 33 milijuna kuna.

 

Prema portalu Avaz.ba, povrat PDV-a najviše traže građani Hrvatske i Srbije koji žive u područjima oko granice s BiH. Povrat poreza moguće je dobiti na svu robu osim na mineralna ulja, alkohol i duhanske proizvode, a u BiH najčešće kupuju hranu i odjeću.

- Većinom lokalno stanovništvo koje živi u pograničnom pojasu, prelazi u kupovinu, jer im se isplati, posebno ako kupuju naveliko. Znaju šta je gdje jeftinije i idu ne bi li uštedjeli, jer imaju male plaće. Za iznos koji dobiju na povratu poreza, mogu platiti gorivo, dobro ručati - rekao je Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvaliteta življenja “Futura”, za Avaz.ba. Dodaje kako cijelo dubrovačko područje kupuje u Trebinju zato što je Dubrovnik sam po sebi skup grad za život.

Osim toga, rekao je i kako dosta građana BiH ide u Hrvatsku po robu zbog sniženja i ponude.

- Dosta ljudi iz Hercegovine ide u “Lidl” u Metković, jer tamo ima drugačijih artikala nego kod nas, a bude i akcija. U Hrvatskoj je visok PDV, 22 posto, i može se vratiti na granici. I to se ljudima isplati – dodao je Bago za Avaz.ba.

Pogledajte i video: Plaće radnika u najvećim trgovačkim lancima

Komentara 10

DU
Deleted user
17:37 21.07.2019.

Pa naravno da mi koji živimo uz granicu idemo u bih i kupujemo ono što je jeftinije, kod nas nisam kupio gajbu piva preko 20 godina, kod nas gajba 140 kuna preko70, isto tako kod nas nisam nasuo u auto goriva nepamtim...kad nam je jaka država

MA
malena1983
18:08 21.07.2019.

PDV u RH je 25%!

OM
omer
06:42 22.07.2019.

Treba hrvatsku bandu na vlasti nahraniti, previše su gladni i lakomi, pa onda bolje otići u Bosnu i tamo kupovati jer je jeftinije sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije