Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRATE PREPORUKE

Hotelijeri s otkazima rezervacija: Valamar zatvara četiri hotela

Luksuzni hotel Valamar Lacroma
Foto: Zvonimir Pandza/Pixsell
1/3
13.03.2020.
u 14:15

Najveća turistička kompanija u Hrvatskoj - Valamar Riviera, zbog koronavirusa odlučila je privremeno zatvoriti dva hotela u Istri i dva u Dubrovniku, a razne mjere zaštite za zaposlenike i poslovanje poduzimaju i druge hotelske tvrtke, koje u većini bilježe i otkaze ili usporavanje rezervacija do lipnja

Naglašavajući da su dva hotela, Diamant u Poreču i Sanfior u Rapcu, odlučili zatvoriti nakon preporuka nadležnih tijela i odluke Istarske županije o ograničavanju javnih okupljanja i zatvaranju škola, vrtića i drugih javnih prostora, iz Valamara su u petak poručili i da ni u tim, kao ni u drugim njihovim hotelima, nema sumnje ni pojave bolesti COVID-19.

Dva svoja hotela u Dubrovniku - Lacroma i Argosy, odlučili su, kako ističu, privremeno zatvoriti nakon što je krizni stožer u četvrtak pojačao mjere opreza na granici za državljane Njemačke, Austrije i drugih zemalja.

"Unatoč tome što u našim hotelima nema sumnje ni bolesti, gostima u ovoj situaciji nismo u mogućnosti pružiti željenu razinu sigurnosti, kvalitete usluge i doživljaja destinacije. S obzirom na zatvaranje škola i vrtića odlučili smo izaći u susret prvenstveno roditeljima te će zaposlenici Valamara biti na kolektivnom godišnjem odmoru do kraja ožujka", otkrivaju iz Valamara, dodajući da trenutno imaju usporene rezervacije te da su uveli pojednostavljene politike otkaza rezervacija.

Trenutni otkazi rezervacija koje bilježe prvenstveno se odnose na razdoblje od ožujka do svibnja, te samo manjim dijelom na ostatak glavne sezone, koja im donosi više od 85 posto godišnjih operativnih prihoda.

"Smatramo da Nacionalni stožer vrlo kvalitetno upravlja ovom nesvakidašnjom situacijom te da je jedino odgovorno postupanje slijediti njihove preporuke i odluke u zajedničkom cilju što jače prevencije. Turizam je izrazito važna gospodarska grana pa će Valamar nastaviti usku suradnju s nadležnim tijelima kako bismo u što kraćem roku mogli nastaviti s pripremama za turističku sezonu", zaključuju iz Valamara.

Maistra, LRH, Plava laguna također s otkazivanjima rezervacija

Još jedna od većih hotelskih grupacija u Hrvatskoj iz sastava Adris Grupe Maistra objavila je u petak putem Zagrebačke burze da već bilježi negativan utjecaj situacije sa COVID-om-19 te da su im nakon donošenja izvanrednih mjera odnosno preporuka stožera počela otkazivanja rezervacija smještaja i skupova za ožujak, travanj i svibanj, uglavnom u MICE (kongresnom) segmentu.

"Poslovanje Maistre do početka ožujka ove godine odvijalo se u skladu s očekivanjima i nije bilo značajnih posljedica od širenja bolesti COVID-19. Osim otkazivanja za ožujak, travanj i svibanj, uglavnom u MICE segmentu, trenutno nema značajnih otkazivanja rezervacija za razdoblje od lipnja nadalje, a u slučaju daljnjeg eskaliranja bolesti, a posljedično i oštrijih izvanrednih mjera, izvjesno je da ćemo trpjeti štetu, koju za sada nije moguće kvantificirati", poručili su iz Maistre.

Napominju da su u stalnom kontaktu sa svim ključnim dionicima, te da se pripremaju i provode mjere za ublažavanje štete u poslovanju.

I iz najveće opatijske i jedne od većih kvarnerskih hotelskih grupacija Liburnia Riviera Hoteli (LRH) također poručuju da koronavirus negativno utječe na poslovanje zbog otkazivanja rezervacija i smanjenja popunjenosti, pri čemu iznose da od veljače do lipnja imaju otkaze potvrđenih rezervacija, koje se po mjesecima kreću od 19 do 64 posto.

Najmanjih 19 posto otkazanih potvrđenih rezervacija imali su u veljači, dok je najveći postotak od 64 posto u ožujku te od 62 posto u travnju. Za svibanj trenutno imaju 31 posto otkazanih potvrđenih rezervacija, a za lipanj 21 posto.

"I dalje se očekuju negativni učinci COVID-a-19 na LRH, koji će ovisiti i o trajanju izloženosti bolesti u Hrvatskoj i državama odakle dolaze gosti, a s obzirom na neizvjesnost te situacije nismo u mogućnosti davati prognoze za buduća razdoblja", kažu iz LRH.

Jedna od također većih hotelskih grupacija u Hrvatskoj Plava laguna, koja upravlja objektima u Istri (Poreču, Umagu) naglasili su da su zbog koronavirusa u razdoblju od kraja veljače do sredine ožujka zabilježili otkazivanje u visini 25 posto plana u ožujku i travnju, ali da trenutno nemaju otkazivanja za razdoblje visoke sezone.

"Ne možemo predvidjeti daljnji razvoj okolnosti s obzirom da slične situacije nema, te ćemo se nastaviti prilagođavati razvoju situacije i upravljati rizicima", kažu iz Plave lagune.

Iz najvećeg lanca marina u Hrvatskoj, ACI-ja poručili su pak da im se od pojave virusa do sredine ožujka operativno poslovanje odvija nesmetano te da financijsko poslovanje i stabilnost nije ugrožena.

"Ne možemo trenutno kvantitativno procijeniti utjecaj COVID-a-19 na poslovanje za nadolazeću turističku sezonu, ali ostaje mogućnost smanjenja prihoda tijekom ljetnih mjeseci, čiji će se utjecaj iskazati već kod objave polugodišnjih financijskih izvještaja. Pristupili smo i reorganizaciji poslovanja, vodeći računa o očuvanju financijske stabilnosti, tako da će se određeni poslovni procesi koji nisu nužni za tekuće poslovanje odgoditi", ističe predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić.

Dodaje i da su poduzeli aktivnosti pravovremenog informiranja radnika o načinu zaštite i preporukama stožera, kao i one za nesmetani rad radnika, uvažavajući prevenciju širenja zaraze s nabavljenim sredstvima zaštite po poslovnim jedinicama.

Hotelska tvrtka Medora hoteli i ljetovališta, koja posluje na Makarskoj rivijeri u Podgori izvijestila je Burzu da su osigurali sigurnu provedbu plana kontinuiteta poslovanja, uz napomenu da se od 25. veljače do 12. ožujka ili 12 trgovinskih dana njihovom dionicom nije trgovalo.

"Vezano za trenutno poslovanje i utjecaj COVID-a-19 ponašamo se u skladu s preporukama i odlukama Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a što će izravno utjecati na poslovanje u predsezoni s mogućim utjecajem na ukupno godišnje poslovanje. Hotel Medora Auri počeo je s radom ove godine 4. veljače, ali ćemo ga zbog situacije i otežanih uvjeta putovanja s glavnih emitivnih tržišta zatvoriti od 14. do 30. ožujka, odnosno do datuma promjene navedenih okolnosti. Za ostale objekte ne predviđamo promjena rasporeda operativnog rada", poručuju iz Medore.

Iz jednog od najstarijih zagrebačkih hotela, Palace naglasili su pak da su im nakon donošenja izvanrednih mjera i preporuka počela otkazivanja rezervacija smještaja i skupova za ožujak, travanj i svibanj, dok za razdoblje od lipnja na dalje za sada nemaju značajnijeg otkazivanja, ali izostaju novi upiti sa tržišta.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar drug Joža
drug Joža
22:39 13.03.2020.

Žao mi je što u Hrvatskoj turizam nije jedna usputna djelatnost, ovako će barem 30% stranih gostiju manje doći u sezoni, pokušati će to kompenzirati sa domaćim turistima ali njima su dalmatinske cijene preskupe, tako da ova sezona će biti šuplja što će se na žalost osjetiti na budžetu RH jer nama ne treba proizvodnja, živjeti ćemo od turizma trgovine i uvoza rekoše domoljupci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije