Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje HNB-a

Oprez, trećina duga hrvatskih tvrtki prekomjerna je

HNB
Marko Lukunić/PIXSELL
05.07.2017.
u 08:27

Dođe li do rasta kamata i pada BDP-a, tvrtke ne bi mogle vratiti 40 posto sadašnjeg duga.

Otprilike trećina duga poduzeća u Hrvatskoj je prekomjerna, što upućuje na velike potrebe za njihovim razduživanjem, zaključili su Ana Martinis i Igor Ljubaj u najnovijem istraživanju središnje banke HNB-a pod nazivom Prekomjerni dug poduzeća u Hrvatskoj: mikroprocjena i makroimplikacije.

Korporativni dug hrvatskih tvrtki preskočio je godišnju vrijednost hrvatskog BDP-a, veći je nego u ostalim državama srednje i jugoistočne Europe, gdje se, za razliku od Hrvatske, iznos duga smanjivao nakon 2008. godine. Iako prekomjerni dug nije ravnomjerno raspoređen, već je koncentriran u manjem broju velikih i neizvoznih poduzeća, ocijenjeni opseg prezaduženosti može imati nepovoljne makroekonomske implikacije.

Uz povećanja kamatnih stopa i pada BDP-a 40 posto tekućeg duga tvrtki postalo bi nenaplativo

Primjerice, dođe li do povećanja kamatnih stopa i pada BDP-a, središnja banka procjenjuje da bi 40 posto tekućeg duga tvrtki postalo nenaplativo. Rezultati rada pokazali su da su prezadužena poduzeća tijekom krize znatno više smanjivala svoje investicije od poduzeća koja nisu bila prezadužena.

– Ocijenjeni obujam prekomjernog duga poduzeća u Hrvatskoj i njegov negativni učinak na investicije te spori napredak u smanjivanju prekomjernog duga naglašavaju potrebu za proaktivnim i koordiniranim angažmanom politike, koji bi trebao uključivati mjere za učinkovitije stečajne postupke, brže čišćenje bilanca, poboljšano restrukturiranje prekomjerno zaduženih poduzeća u državnom vlasništvu te sveobuhvatnu strategiju politike za poboljšanje poslovne klime i konkurentnosti, navode autori. Kad su u pitanju potencijalno održiva poduzeća, središnja banka smatra da bi se Vlada trebala ublažiti i pojednostavniti proces otpisivanja dugova.  

   
Ključne riječi

Komentara 1

AN
antonelić
11:18 05.07.2017.

a gdje je komentar vrhunskog ekonomskog makroanalitičara željka lovrinčevića ... bez takvih stručnjaka nema nam napretka , ostati ćemo na repu eu ... što god on predskaže to se izokrene , evo primjer todorića uspješnog hrskog čoeka ... vidi see da se može , samo kad se hoće , treba samo raditi a ne spavati kao bivša vlast ( zokijeva ) ... evo krenuo je most za čiovo ( šesti put ) , kreće i most za pelješac ( uskoro osmo otvaranje radova ) , čeka nas farbanje tunela ( treći put ) , uskoro rješenje zagađenja u sl. brodu ( treći put ) ... iz pouzdanih izvora bliskih min. pinok. mariću saznajemo da se sprema povećanje naknade za pet ambalažu sa 50 lipa na 1 kunu ... time se diže bdp za 3 - 4 % i lagano ulazimo u blagostanje kao što je najavila dr.kolinda ... sačekajmo samo da se vrati iz poljske , gdje ide na radnu večeru sa trumpom ... mora probati novi cirkularac i novi osmjeh ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije