Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA NA OBJAVLJENE MAILOVE

HNB: Guverner Vujčić nije sudjelovao u pripremi roll-up kredita

Zagreb: Nakon završetka godišnjeg brifinga HNB-a, guverner Boris Vujčić obratio se medijima
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
31.03.2021.
u 21:08

Iz HNB-a potvrđuju kako se guverner sastao s predstavnicima Knighthead fonda zbog toga što su oni zatražili održavanje tih sastanaka.

Guverner Boris Vujčić nije sudjelovao u pripremi roll-up kredita i lex-Agrokora.  Kao što je poznato javnosti i kao što je guverner već niz puta već javno kazao, na dva od tri sastanka koji su održani na zahtjev Knighthead fonda predstavnici tog fonda su guvernera upoznali s konceptom roll-up kredita za Agrokor.  Guverner HNB-a nije pomogao predstavnicima Knighthead fonda da njihova ponuda bude što atraktivnija. Svrha dva radna sastanka, jer prvi je bilo isključivo upoznavanje s time o kome se s druge strane radi, bilo je upoznavanje s konceptom roll-up kredita i prijedloga Knighthead fonda za financiranje Agrokora, prokomentirali su iz središnje banke nakon što je N1 objavio tekst novinara Domagoja Novokmeta kako je N1 u posjedu dijela mailova koje je početkom 2017. godine, u najdramatičnije vrijeme afere Hotmail, guverner HNB Boris Vujčić izmjenjivao s mlađim analitičare fonda Knighthead Adamom Pieczonkom.

Mail otkriva kako je Vujčića za sastanak sa Knightheadom zamolila direktorica za investicijsko bankarstvo u jugoistočnoj Europi u J.P. Morganu

Iz HNB-a potvrđuju kako se guverner sastao s predstavnicima Knighthead fonda zbog toga što su oni zatražili održavanje tih sastanaka.  Radi se o fondu koji se predstavio kao imatelj, odnosno konsolidator najvećeg dijela korporativnih obveznica Agrokora te koji je iskazao nakanu da i dalje kreditira Agrokor.

- Agrokor je kao strateški važna tvrtka, s velikim dužničkim obvezama, važan i za financijsku stabilnost države, a HNB je između ostalog zadužen pridonositi održavanju financijske stabilnosti zemlje i osobito stabilnosti bankovnog sustava RH, kojega je Agrokor bio najveći korporativni klijent. Široj javnosti su poznate dugogodišnje aktivnosti koje je HNB provodio smanjujući izloženost Agrokora domaćem bankovnom sustavu. Zbog toga je, uostalom, bankovni sustav i ostao stabilan. Stoga ne samo da je bilo shodno da guverner sasluša što o krizi u Agrokoru ima za reći Knighthead fond i koje su mu daljnje namjere, već je i to upravo dio njegovog posla, poručuju iz HNB-a te dodaju kako je guverner predstavnike Knighthead fonda uputio da se obrate Vladi RH i izvanrednoj upravi Agrokora s daljnjim upitima.

VIDEO: Jeftini letovi Ryanairom u lipnju kreću i iz Zagreba u 12 europskih destinacija!

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
21:55 31.03.2021.

Ekipa nam pred očima maznula nekoliko milijardi kuna.

SJ
Sve je uzalud
03:17 01.04.2021.

......lopina par exellance...

SE
senijor121
00:34 01.04.2021.

"Drug vujčić uradak je dvuga vohatinskog kriminalaca, koji su uništili izvoznu privredu i omogućili enormno bogaćenje stranim bankama i uvoznom lobiju. Kada će odgovarati takvi kriminalci koji su uništili realni sektor, izvoz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije