Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEĆAN DUG DOMAĆIH SEKTORA

HNB: Bruto inozemni dug krajem drugog tromjesečja 85,6 posto BDP-a

Foto: Patrick Macek/PIXSELL
1/3
01.10.2021.
u 13:34

Rast bruto inozemnog duga u apsolutnom iznosu bio je praćen još izraženijim povećanjem dužničkih potraživanja domaćih sektora

Bruto inozemni dug Hrvatske na kraju lipnja iznosio je 44,2 milijarde eura, što je 2,8 milijardi ili 6,8 posto više nego krajem lipnja lani, a čini 85,6 posto bruto domaćeg proizvoda, najnoviji su podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

U odnosu na kraj prvog tromjesečja ove godine, pak, stanje bruto inozemnog duga u drugom tromjesečju 2021. povećalo se za 700 milijuna eura.

Kako je navedeno u HNB-ovom priopćenju objavljenom u petak, pritom se najviše, za 800 milijuna eura, povećao dug ostalih domaćih sektora (privatnih nefinancijskih poduzeća), uključujući njihove obveze prema vlasnički povezanim vjerovnicima, a potom i središnje banke, za 400 milijuna eura. Nasuprot tome, svoj su dug smanjile kreditne institucije, za 300 milijuna eura, te opća država, za 200 milijuna eura.

"U skladu s time, bruto inozemni dug iznosio je na kraju lipnja 44,2 milijarde eura, odnosno 85,6 posto BDP-a, što je zahvaljujući rastu nominalnog BDP-a za 2,8 postotnih bodova manje nego na kraju ožujka 2021.", stoji u HNB-ovom komentaru platne bilance, stanja bruto inozemnog duga i stanja međunarodnih ulaganja za drugo tromjesečje 2021. godine.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Rast bruto inozemnog duga u apsolutnom iznosu bio je praćen još izraženijim povećanjem dužničkih potraživanja domaćih sektora, poglavito imovine središnje banke, što je u konačnici rezultiralo smanjenjem neto inozemnog duga u drugom tromjesečju 2021. za 700 milijuna eura.

Tako je na kraju lipnja neto inozemni dug iznosio 7,6 milijardi eura ili 14,7 posto BDP-a, što je za dva postotna boda manje nego na kraju ožujka.

Na tekućem i kapitalnom računu platne bilance manjak od 500 milijuna eura

Iz HNB-a su izvijestili i da je u drugom ovogodišnjem kvartalu na tekućem i kapitalnom računu platne bilance zabilježen manjak od 500 milijuna eura, odnosno saldo se pogoršao za 300 milijuna eura u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

"To je pogoršanje prije svega rezultat rasta manjka u robnoj razmjeni s inozemstvom te, u manjoj mjeri, pogoršanja salda na računu primarnog dohotka, kao posljedica oporavka domaće potražnje, uspostavljanja dobavnih lanaca koji su bili narušeni nakon izbijanja pandemije te boljeg poslovanja banaka i poduzeća u stranom vlasništvu", pojasnili su iz HNB-a.

Istodobno, nepovoljna su kretanja ublažena rastom neto izvoza usluga, posebice prihoda od turizma, napomenuto je.

Promatraju li se posljednja četiri tromjesečja, višak na tekućem i kapitalnom računu u razdoblju do kraja lipnja 2021. iznosio je 1,6 posto BDP-a, što je za 0,4 postotna boda manje nego u cijeloj 2020. godini, dodali su iz središnje banke.

Intenzivirana dinamika robne razmjene s inozemstvom

Naime, naveli su iz središnje banke, u razdoblju od travnja do kraja lipnja ove godine primjetno se intenzivirala dinamika robne razmjene s inozemstvom, pri čemu su ostvarene visoke stope rasta izvoza, za 44,8 posto, te uvoza, za 40,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. 

"Takva su kretanja djelomično posljedica učinka baznog razdoblja s obzirom na to da je u proljeće prošle godine došlo do snažne kontrakcije robne razmjene zbog početka pandemije bolesti covid-19 i uvođenja vrlo strogih epidemioloških mjera. Ipak, treba istaknuti da je ove godine zabilježen vidljiv rast robnog izvoza, za 20,8 posto, i u odnosu na isto razdoblje 2019., a i uvoz je blago premašio pretkriznu razinu, za četiri posto", napisano je u HNB-ovom komentaru. 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Iako je godišnji rast izvoza bio brži od rasta uvoza, zbog znatno veće uvozne baze rast je uvoza u apsolutnom iznosu premašio rast izvoza. U skladu s tim manjak u robnoj razmjeni povećao se za 700 milijuna eura u odnosu na manjak ostvaren u istom razdoblju prethodne godine, rekli su iz HNB-a.

U međunarodnoj razmjeni usluga višak u drugom tromjesečju 2021. se pak povećao za 600 milijuna eura, kao rezultat snažnog rasta prihoda od turističke potrošnje stranih gostiju, nakon što su u istom razdoblju prethodne godine s izbijanjem pandemije dolazak stranih gostiju i obavljanje turističke djelatnosti bili gotovo u potpunosti onemogućeni. 

Unatoč rastu prihodi od turizma u drugom su tromjesečju 2021. bili razmjerno niski u odnosu na razinu iz rekordne 2019., to jest činili su tek nešto više od polovine ostvarenja prije dvije godine, naveli su iz HNB-a.

Primjetan rast bruto međunarodnih pričuva

Nadalje, neto priljev inozemnih izravnih ulaganja u drugom je kvartalu 2021. iznosio 400 milijuna eura, što je za 200 milijuna eura više nego u istom lanjskom razdoblju.

"Taj je rast ostvaren zahvaljujući većoj zadržanoj dobiti banaka i poduzeća u stranom vlasništvu na osnovi veće profitabilnosti, kao i većih vlasničkih ulaganja u Hrvatsku, što je djelomično posljedica izostanka novih ulaganja za vrijeme prošlogodišnjeg zatvaranja gospodarstva", kazali su iz HNB-a, dodavši da su ove godine nova vlasnička ulaganja u Hrvatsku, osim u sektoru nekretnina, u znatnijoj mjeri ostvarena i u automobilskoj industriji.

Blagi neto odljev kapitala na računu ostalih ulaganja u drugom tromjesečju 2021., od 100 milijuna eura, rezultat je rasta imovine nešto većeg od rasta obveza, napomenuto je.

Iz HNB-a su izvijestili i da je primjetan rast bruto međunarodnih pričuva u razdoblju od travnja do kraja lipnja, za 500 milijuna eura, proizašao iz povećanog otkupa deviza od države te povećanog obujma repo poslova. 

U skladu s tim bruto međunarodne pričuve na kraju lipnja 2021. iznosile su 21,5 milijardi eura, što je za 13,7 posto više nego na kraju 2020. godine.

VIDEO: Stiže novi zakon u struji, evo koje su promjene za kućanstva

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije