Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SREDIŠNJA BANKA

HNB plasirao 15 milijuna kuna bankama putem repo aukcije

Guverner HNB-a Boris Vujčić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/2
11.12.2017.
u 11:13

Kako je objavljeno iz središnje banke, na ovotjednu aukciju pristigle su ponude banaka u ukupnom iznosu od 15 milijuna kuna i sve su prihvaćene

Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je putem obratne repo aukcije bankama plasirala 15 milijuna kuna, isti iznos kao i prošli put, uz nepromijenjenu fiksnu kamatnu stopu od 0,30 posto.

Kako je objavljeno iz središnje banke, na ovotjednu aukciju pristigle su ponude banaka u ukupnom iznosu od 15 milijuna kuna i sve su prihvaćene.

S obzirom na izdašan višak likvidnosti u sustavu te nedavno izdanje obveznice na domaćem tržištu, analitičari su i očekivali da se interes banaka zadrži oko relativno skromnih razina.

Datum namire ove aukcije je 13. prosinca, a datum dospijeća je 20. prosinca.

Od početka godine HNB je održao 40 repo aukcija, od čega na njih 24 nije bilo interesa banaka. Od 26 ovogodišnjih obratnih repo aukcija na kojima su banke iskazale interes iznosi su se kretali od najmanjih 15 milijuna kuna do najvećih 140 milijuna kuna početkom veljače.

Sve su ovogodišnje aukcije bile po fiksnoj repo stopi od 0,30 posto, što je nepromijenjena stopa već gotovo godinu dana.

S redovitim tjednim obratnim repo aukcijama HNB je započela u rujnu 2015. godine.

>> Što je se promijeniti uvođenje eura i hoće li sve poskupjeti

Guverner HNB-a Boris Vujčić
1/10
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije