Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seminar

HGK: Rusko tržište od velikog potencijala za hrvatske tvrtke

podravka
Arhiva VL
21.09.2010.
u 15:27

Ruske su tvrtke od Vlade dobile 200 milijardi kuna za prevladavanje krize te se stoga ove godine u prvih šest mjeseci bilježi rast BDP-a za 4,2 posto, osobito zbog povećanja industrijske proizvodnje i trgovine.

Rusko je tržište vrlo interesantno za hrvatske tvrtke te postoje brojne poslovne mogućnosti koje nisu dovoljno iskorištene, kazala je direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK Sunčanica Skupnjak-Kapić na današnjem seminaru za hrvatske poduzetnike na temu pravnih i tehničkih aspekata otvaranja i rada stranih predstavništava u Ruskoj Federaciji.

Prema riječima zamjenika direktora Uprave za akreditaciju stranih tvrtki Jurija Černikova, investicijska klima u Ruskoj Federaciji vrlo je povoljna. Deficit državnog proračuna nije velik i iznosi 3,6 posto, nemaju problema s vanjskim dugom, a devizne i zlatne rezerve iznose 460 milijardi USD. Inflacija je do sada na najnižoj razini te iznosi šest posto, a strane investicije 2007. godine iznosile su 121 milijardu USD. Najviše ih je bilo iz Velike Britanije (21 posto), Cipra (15 posto), a zatim iz Nizozemske, Luksemburga, Njemačke... Investira se najviše u maloprodaju i veleprodaju, prerađivačku industriju, metalurgiju i slično, a kao pogodnost pri poslovanju i investicijama Černikov svakako ističe smanjivanje stopa poreza na dobit, PDV, dohodak te poticanje i privlačenje visokokvalificiranih stručnjaka.

Rusija u okviru proklamirane politike modernizacije zemlje namjerava uložiti 800 milijardi USD - ponajprije u energetsku efikasnost, svemir, razvoj nuklearne i informatičke tehnologije, usvajanje tehničkih standarda EU, sveučilišna istraživanja te obrazovanje i zdravstvo - a usto se, rekao je Černikov, čine i dodatni napori radi suzbijanja korupcije u društvu te gospodarstvu.

Rusko tržište zauzima treće mjesto u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom, odnosno 14. mjesto u ukupnom hrvatskom izvozu, te treće u uvozu roba. Robna razmjena Hrvatske i Rusije se u dužem vremenskom razdoblju povećavala i to se višestruko povećao uvoz iz Rusije u Hrvatsku, da bi uslijed globalne krize robna razmjena doživjela pad u prošloj godini za 36 posto te je iznosila 2,16 milijardi USD, od čega je uvoz bio 2,006 milijardi USD, a izvoz 154 milijuna USD, rekla je Skupnjak-Kapić te dodala kako je trend nastavljen i u prvih šest mjeseci 2010. godine, s padom ukupne razmjene za 21 posto, odnosno uvoz je u padu za dvadesetak posto, ali izvoz je rastao za 8,6 posto.

HGK već niz godina surađuje s Trgovinsko-industrijskom komorom Ruske Federacije, a dobru suradnju potvrđuje i činjenica da je HGK u lipnju 2010. godine osnovala Poslovno vijeće za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom te otvorila Predstavništvo HGK u Moskvi, koje je akreditirano upravo pri Trgovinsko-industrijskoj komori Ruske Federacije, istaknula je Skupnjak-Kapić.

Osim intenziviranja poslovanja želja je s obje strane potaknuti i povećanje međusobnih ulaganja koja su iz Hrvatske u Rusiju iznosila 55,8 milijuna eura i na 15. su mjestu po obujmu hrvatskih ulaganja u inozemstvo od 1993. do polovice 2010. godine, a ruska su ulaganja u Hrvatsku u tom razdoblju iznosila 131 milijuna eura i također su na 15. mjestu ukupnih stranih ulaganja u Hrvatsku.

Dr. Boris Medvedev, zamjenik veleposlanika Ruske Federacije u RH, istaknuo je da se posljedice globalne krize u Rusiji i danas osjećaju, ali su poduzete i mjere za sprečavanje negativnih posljedica te je polako počeo financijski te gospodarski oporavak. Za prevladavanje financijske krize pomogle su im velike devizne rezerve Rusije. Tvrtke su od Vlade dobile 200 milijardi kuna za prevladavanje krize te se stoga ove godine u prvih šest mjeseci bilježi rast BDP-a za 4,2 posto, osobito zbog povećanja industrijske proizvodnje i trgovine te se do kraja godine očekuje ukupni rast od četiri posto. Rusija bilježi i dobre rezultate u poljoprivredi koja je u šest mjeseci 2010. rasla za 2,9 posto, rekao je Medvedev te dodao da će do kraja godine ipak rezultati biti nešto slabiji jer je Rusija izložena velikim prirodnim nepogodama, požarima te sušama u 23 regije. Iz tog je razloga uvedena zabrana izvoza pšenice do kraja godine.

Naglašavajući ruske međunarodne aktivnosti te poslovnu suradnju u cijelom svijetu, Medvedev je napomenuo da je Rusiji ipak najvažniji partner EU, no razvijena je i gospodarska suradnja sa zemljama Istočne i Središnje Europe. Medvedev je istaknuo da su otvaranje Predstavništva HGK u Moskvi te nedavni susreti hrvatskih i ruskih premijera značajan impuls gospodarstvu dviju država. Osim robne razmjene, koja je unatoč padu zbog krize i dalje značajna, Medvedev je istaknuo važnost privlačenja međusobnih ulaganja. Kao pozitivan primjer poslovanja u Rusiji ističe Nexe Grupu te Podravku.

Komentara 1

Avatar sebastian
sebastian
18:07 21.09.2010.

Interesantno trziste za uvoz u Hrvatsku, nesto drugo nisu sposobni.....!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije