Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi cjenik HGK

Rastu troškovi arbitraže, ovisit će o vrijednosti pokrenutog spora

luka burilović HGK
Foto: Marko Prpić/Pixsell
06.04.2015.
u 22:57

Upisna pristojba, koja je dosad za sve postupke iznosila 200 eura, ubuduće biti obračunavana u sedam različitih razreda

        Troškovi arbitraže pri Hrvatskoj gospodarskoj komori od idućeg tjedna trebali bi porasti. Upravni odbor HGK korigirao je visinu troškova arbitražnih postupaka prvi put od 2011. kada su utvrđena detaljnija pravila obračuna ovih troškova za postupke koji se vode pred Stalnim arbitražnim sudištem pri HGK, tzv. zagrebačka pravila.

Tako će upisna pristojba, koja je dosad za sve postupke bila 200 eura, ubuduće biti obračunavana u sedam razreda utvrđenih ovisno o vrijednosti spora. Po novome će se za predmete male vrijednosti, do 5000 eura, plaćati 100 eura pristojbe, a s vrijednosti spora pristojba će se povećavati do najviše 1500 eura, koliko će se uplaćivati za sporove čija vrijednost prelazi 2 mil. eura.

Mijenjana su i pravila vezana uz nagrade za arbitre u postupcima između “zaraćenih” tvrtki. Povećan je prije svega broj vrijednosnih razreda po kojima se one utvrđuju, sa 7 na 16. Osim promjena u visini samih nagrada za arbitre pojedince, razrađenih i za postupke sa i bez međunarodna obilježja, novina je i da se preciznije definira sustav nagrada za postupke koje vode arbitražna vijeća.    

>>  Umjesto 12.500 kn sudu, čak 8000 eura arbitru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije