Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odabir EK

HGK predvodi digitalnu transformaciju hrvatskoga gospodarstva

Foto: HGK
11.01.2018.
u 12:21

DigiCro Hub biti središnja točka za proces digitalizacije malih i srednjih poduzeća te startup poduzeća u Hrvatskoj

Europska komisija odabrala je Hrvatsku gospodarsku komoru za nositelja Digitalnog inovacijskog huba za Hrvatsku u sklopu projekta Pametne tvornice u novim državama članicama EU.

Digitalni inovacijski hub osmišljen je kao podrška tvrtkama koje bi uvođenjem proizvoda i usluga digitalnih tehnologija poboljšale svoje poslovne/proizvodne procese i ojačale konkurentnu poziciju na tržištu. Konkretno, DIH-ovi djeluju kao one-stop- shop, pomažući tvrtkama u digitalizaciji njihova poslovanja.

Projekt HGK Digital Croatia Hub – DigiCro odabrala je Europska komisija među 137 prijava. "Uz HGK, DigiCro Hub konzorcij će činiti tehnička sveučilišta i coworking organizacije, koji će pružati stručnu podršku i specijaliziranu infrastrukturu tvrtkama u procesu digitalizacije. Planirano je i uključivanje relevantnih tijela državne uprave kako bi se omogućio kvalitetniji protok informacija s terena te kako bi se osigurala institucijska podrška", istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš

Pojasnio je da će DigiCro Hub biti središnja točka za proces digitalizacije malih i srednjih poduzeća te startup poduzeća u Hrvatskoj u okviru tematskih prioritetnih područja koja su prepoznata u Strategiji pametne specijalizacije.

"Pružat će se usluge informiranja, podrške, edukacije, mentorstva, infrastrukture te sve ostale usluge koje su potrebne za poticanje digitalizacije hrvatskoga gospodarstva i osiguranje novih inovativnih rješenja. Uz to, DIH-ovi omogućavaju tvrtkama pristup najnovijim znanjima, mreži stručnjaka, tehnologijama za testiranje i eksperimentiranje s digitalnim inovacijama koje su relevantne za njihove proizvode, procese ili poslovne modele poput robotike, fotonike računarstva visokih performansi (HPC), analize podataka, simulacije, interneta stvari (IoT), cyber-fizičkih sustava, zaštite podataka itd. Osim tehnološkog fokusa, DIH-ovi imaju i sektorski fokus te se mogu usredotočiti na specifične sektore poput poljoprivrede, građevinarstva, proizvodnje, itd.", istaknuo je Radoš te je zaključio: "Zadatak DIH-a je jačanje konkurentnosti industrije u Europi pružanjem podrške njezinoj digitalnoj transformaciji. Povezivat će tvrtke s investitorima, olakšavati pristup financiranju digitalne transformacije te poticati sinergiju između digitalnih i ostalih ključnih tehnologija (KET)."

Pogledajte galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura

1/10

Komentara 1

HA
hanat
15:40 11.01.2018.

Ovo puno znaci malim tvrtkama koje cesto same ne mogu ni sanjati da pokrenu tako velike procese. U svakom slucaju pohvalno da hrvatska ide prema 21. stoljecu u kojem je ostatak svijeta vec dugo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije