Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

HEP ESCO energetske usluge

ESCO
17.07.2019.
u 19:39

HEP Opskrba, u suradnji s HEP ESCO-m, svojim kupcima iz kategorije poduzetništvo uz opskrbu električnom energijom nudi nove energetske usluge, koje im mogu pomoći da upoznaju i smanje svoju potrošnju

Energetska učinkovitost jedna od četiri top teme kojima se poslovni i politički krugovi Europske unije planiraju baviti u narednim desetljećima. Ulaganje u mjere povećanja energetske učinkovitosti donosi brojne prednosti: manje troškove za energiju, manju ovisnost o promjenama cijena energenata, povećanje konkurentnosti za tvrtke te smanjenje utjecaja na okoliš.

Potrošnja energije ne sliči niti jednoj drugoj potrošnji. Njenim je korisnicima ona često apstraktna, nevidljiva i nedodirljiva. Troškovi za energiju često se smatraju neizbježnim troškom, a ne procesom kojim se može djelotvorno upravljati. Kako bismo to postigli, potrebno je osvijestiti i prilagoditi načine na koji trošimo energiju. Ovo se odnosi kako na privatne tako i na poslovne potrošače no energetska učinkovitost u industriji nailazi na neke posebne prepreke kao što su nedostatak kapaciteta tvrtke za samostalni razvoj projekta kao i nedostatak financijskih sredstava. Upravo zbog toga HEP nije samo prodavatelj električne energije nego i pružatelj dodatnih energetskih usluga i dugoročni partner svojim kupcima.

Jedan od načina na koji HEP grupa prati trend je provedba Programa pogodnosti za kupce HEP Opskrbe po principu one-stop-shop, koji objedinjuje opskrbu električnom energijom i više energetskih usluga na jednom mjestu. Tako HEP Opskrba, u suradnji s HEP ESCO-m, svojim kupcima iz kategorije poduzetništvo uz opskrbu električnom energijom nudi nove energetske usluge, koje im mogu pomoći da upoznaju i smanje svoju potrošnju. Jedna od energetskih usluga koja se nudi kupcima HEP-a je i 'Uspostava daljinskog očitanja električne energije i uvođenje sustava za gospodarenje energijom ESCO Monitor ® '. Uvođenje sustavnog gospodarenja energijom (SGE) je aktivnost koje ne zahtijeva značajnu investiciju.

Ova energetska usluga uključuje: Utvrđivanje potreba korisnika (što mjeriti i kako), uspostavu sustava daljinskog očitanja („Ključ u ruke”), korištenje sustava ESCO Monitor ® i ESCO Monitor ® Panela te praćenje i analizu potrošnje električne energije. Uspostavom daljinskog očitanja energenata moguće je sustavno nadzirati potrošnju istih, što omogućuje preuzimanje kontrole nad troškovima za energente u industriji te raznim malim, srednjim i velikim poduzećima. Također, daljinsko očitanje omogućuje pravovremeno alarmiranje kod incidentnih slučajeva (npr. nagli porast potrošnje), stalno dostupne podatke o potrošnji, smanjenje gubitaka u sustavu, a očitanje stanja mjerila izvodi se bez ulaska u prostor potrošača (daljinski).

S obzirom na to da energetska učinkovitost izravno utječe na konkurentnost, pristup poslovanju ne može biti parcijalan, već cjelovit, odnosno mora obuhvatiti cijelu organizaciju. Pitanje energetske učinkovitosti tiče se svih potrošača u organizaciji, a posebno onih koji značajno utječu na potrošnju. Također, ako organizacija fokusira isključivo na promjenu tehnologije, puni potencijal za poboljšanje energetske učinkovitosti neće biti iskorišten. Optimalno i obuhvatno poboljšanje energetske učinkovitosti oslanja se i na investicijske i ne-investicijske mjere. Ne-investicijske mjere uključuju prije svega promjenu ponašanja, koja nije moguća bez edukacije.

To je bio motiv da se kupcima HEP-a ponudi i usluga edukacije 'Zeleno poslovanje'. 'Zeleno poslovanje je naziv za skup aktivnosti koje bismo trebali svakodnevno prakticirati kako bismo povećali učinkovitost, smanjili troškove i negativan utjecaj na okoliš te kako bi se prema energiji ponašali odgovorno. Edukacijom i uključivanjem zaposlenika u aktivnosti gospodarenja energijom te podizanjem svijesti o energetskoj učinkovitosti unutar tvrtke, želi se zaposlenike osvijestiti kako male promjene ponašanja na razini pojedinca mogu učiniti velike promjene na razini organizacije. Edukacija 'Zeleno poslovanje' može se nuditi kao dio obavezne edukacije u provedbi norme ISO 50001.

Energetske usluge koje provodi HEP ESCO nisu tipska rješenja, već se radi o energetskoj usluzi prilagođenoj potrebama korisnika, bilo kod savjetovanja prilikom uvođenja norme ISO 50001, optimizaciji potrošnje energije ili projektima energetske učinkovitosti po ESCO modelu.

Kad su u pitanju projekti energetske učinkovitosti po ESCO modelu i dalje je naglasak na razvoju projekata energetske učinkovitosti u industriji te projektima integriranih sustava obnovljivih izvora energije za kupce HEP grupe. Financijska isplativost se postiže primjenom mjera energetske učinkovitosti na sustavima grijanja i hlađenja, potrošne tople vode, komprimiranog zraka, rasvjeti, elektro sustavima te na automatizaciji i optimizaciji postojećih sustava. Izmjena fasade i stolarije se neće isplatiti ispod roka od desetak godina pa tako to nisu tipični projekti za ESCO tvrtke. Najveći potencijal za uštedu energije je u proizvodnim industrijama koje imaju visok trošak energije po jedinici proizvoda gdje svaka moguća ušteda povećava konkurentnost. Projekti energetske učinkovitosti rezultiraju znatnim smanjenjem potrošnje svih energenata, povećanjem sigurnosti, pouzdanosti i radne efikasnosti, tehničkim unapređenjima i smanjenim troškovima održavanja. Mjere energetske učinkovitosti najčešće se izvode u nekoliko faza pa korisnik sam može odlučiti koje i kad želi provesti.

Energetska učinkovitost može se smatrati novim izvorom energije te temeljem pametnim tehnologijama koje ubrzano dolaze a koje upotpunjuju i unapređuju sustave u zgradama i industriji. Termini kao što su „pametna zgrada“, „pametna tvornica“, „pametna brojila“, industrija 4.0., „pametni grad“ više nisu tako nepoznati.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije