Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

HEP EE Solar plus

FNE Bisko
Foto: PR
1/2
22.07.2019.
u 08:58

Program izgradnje sunčevih elektrana u kombinaciji s mjerama energetske učinkovitosti za javne zgrade, poslovne zgrade, hotele, višestambene zgrade i industrijske objekte

Energetski izazovi s kojima se susreće Europska unija i Hrvatska zahtijevaju promjene ne samo u proizvodnji energije već i u njenom korištenju. Procjenjuje se da je broj zgrada u Europskoj uniji oko 191 milijun, a zgrade troše najviše energije i proizvode najviše CO2. Kako bi optimizirali upotrebu energije potrebno je te milijune zgrada pretvoriti u proizvođače energije. Hrvatska elektroprivreda podržava i aktivno sudjeluje u naporima Europske unije za očuvanje klimatskog sustava, energetske neovisnosti i konkurentnosti EU gospodarstva. HEP, kao i sve velike energetske kompanije, već sad mijenja svoju ponudu i uz opskrbu energentima, tržištu nudi sve kompleksnije i modernije energetske usluge.

Naime HEP za tržište, nudi izgradnje sunčanih elektrana po principu 'ključ u ruke' i to za javne i komercijalne zgrade kroz program HEP EE solar plus. HEP svojim kupcima nudi integrirane sunčeve elektrane (kupac s vlastitom proizvodnjom) u kombinaciji s mjerama energetske učinkovitosti. HEP ESCO, tvrtka unutar HEP grupe, pomaže kupcima HEP-a da prepoznaju i ostvare određene uštede, bilo kroz projekte provedbe konkretnih mjera energetske učinkovitosti, bilo uvođenjem sustavnog pristupa gospodarenju energijom.

Jedna od suvremenijih mjera energetske učinkovitosti je pametno upravljanje energijom u zgradama. Zgrade treba početi mijenjati iz pasivnog potrošača energije u aktivnog sudionika, koji prikuplja podatke i kreira nove informacije koje služe za upravljanje potrošnjom. Implementacijom sustava pametne koordinacije trošila na razini zgrade, može se utjecati na smanjenje potrošnje. Pametne zgrade, osim upravljanja uvjetima u interijeru, imaju sposobnost komunikacije s okolinom i prilagođavanja vlastite potrošnje mrežnim uvjetima. Priključivanjem obnovljivih izvora situacija se komplicira budući da zgrada postaje aktivni element mreže.

Energetskih usluga iz područja gospodarenja energijom koja se nudi kupcima HEP-a je i 'Uspostava daljinskog očitanja električne energije i uvođenje sustava za gospodarenje energijom ESCO Monitor®'. Korištenje ESCO Monitor®-a omogućuje sustavno praćenje dinamike potrošnje energenata, odnosno omogućava korisniku uvid u potrošnju, analizu i planiranje potrošnje, nadzor te rano otkrivanje i alarmiranje u slučaju promjene potrošnje energije i vode, primjerice u slučaju slabe energetske učinkovitosti, kvarova i neočekivanih događaja.

Građani u velikoj mjeri osjećaju utjecaj digitalizacije na svakodnevni život, u načinu na koji komuniciraju, rade, zabavljaju se i slično. Uskoro će se taj trend u velikoj mjeri početi osjećati i na načinu na koji trošimo energiju, posebno kad je u pitanju praćenje i upravljanje vlastitom potrošnjom. Pametna brojila u budućnosti će postati standard, kao što su to sada pametni telefoni. Svi ćemo moći u realnom vremenu imati informaciju o našoj potrošnji i moći ćemo upravljati njome.

Ključne riječi
HEP

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije