Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVESTICIJA

HEINEKEN Hrvatska u Karlovcu otvorio zeleno skladište vrijedno preko 20,5 milijuna kuna

HEINEKEN Hrvatska u Karlovcu otvorio zeleno skladište vrijedno preko 20,5 milijuna kuna
Foto: Promo
1/5
14.11.2017.
u 09:18

Principi zelene gradnje zaslužni za smanjenje utjecaja zgrade na okoliš

Danas je kompanija HEINEKEN Hrvatska u krugu pivovare u Karlovcu otvorila zeleno skladište – svoju središnju investiciju u 2017. godini vrijednu preko 20,5 milijuna kuna koja predstavlja najnoviji doprinos tvrtke održivom poslovanju i zaštiti okoliša.

Novo skladište za gotove proizvode, unutrašnje površine 5.200 m2, visine 11 m i kapaciteta više od 7.000 paleta, izgrađeno je u svega sedam mjeseci prema principima zelene gradnje što podrazumijeva smanjenje utjecaja na okoliš u svim fazama izgradnje, ali i korištenja zgrade. Pritom se naglasak stavljao na energetsku učinkovitost, visokokvalitetne ekološki prihvatljive materijale pogodne za recikliranje, ali i smanjenje količine građevinskog i ostalog otpada koji nastaje u procesu gradnje. Tako je, primjerice, po prvi put u Hrvatskoj korištena nova tehnologija temeljenja kojom se iskopi smanjuju do 50%, a što u ovom konkretnom slučaju iznosi čak 5.000 tona manje zemlje odložene na deponij nego da se koristila klasična metoda temeljenja.

Vanjski zidovi zgrade izrađeni od su reciklabilnih panela s izolacijskom jezgrom od negorivog materijala, krovni pokrov izrađen je od visokovalnih kompozitnih termoizolacijskih panela, a posebna pozornost je stavljena na energetski učinkovitu rasvjetu – LED svjetiljke i reflektore kojima se upravlja senzorima pokreta. Upravo zbog racionalne uporabe energije i toplinske izolacije zgrade, zeleno skladište kompanije HEINEKEN Hrvatska svrstano je u energetski razred A+ prema novom Pravilniku o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju.

Foto: Promo

„Zeleno poslovanje jedna od ključnih strateških odrednica naše kompanije. U HEINEKENU Hrvatska konstantno smanjujemo emisiju CO2 i uporabu vode pri proizvodnji. Ponosni smo i na naše uspjehe na području upravljanja otpadom te što koristimo električnu energiju dobivenu iz 100% obnovljivih izvora, a i novi uredi u Zagrebu su nam eco-friendly. Osim što smo dokazani prijatelj prirode, pri proizvodnji naših kvalitetnih proizvoda prednost dajemo sirovinama domaćih uzgajivača, primjerice ječma s hrvatskih polja za naše Karlovačko“, rekla je Valentina Belavić, direktorica Sektora lanca opskrbe u HEINEKENU Hrvatska.

Lokalni dobavljači odabrani su i za realizaciju projekta zelenog skladišta – karlovačke tvrtke Projektni ured Vinski te AB gradnja kao glavni izvođač radova.

Na otvorenju se uzvanicima obratio i karlovački gradonačelnik Damir Mandić: „Veseli me što je ova investicija realizirana u planiranom roku te čestitamo pivovari i ostalim partnerima na uspješno odrađenom poslu. Drago mi je što smo i mi iz Grada doprinijeli ažurnim izdavanjem svih potrebnih dozvola, a uvjeren sam da će naše dugoročno partnerstvo biti jednako uspješno i u nadolazećem razdoblju“.

Osim suradnje s lokalnom zajednicom, kompaniji su iznimno važni i zdravlje te sigurnost zaposlenika. Tako će uskoro početi koristiti električne viličare kao ekološki prihvatljiviju, jednostavniju i sigurniju opciju. Također, zbog skorog uvođenja električnih viličara pivovara gradi punionicu baterija električnom energijom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije