Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREDITI

HBOR produžio moratorije do kraja rujna, u turizmu do 16 mjeseci

Zgrada HBOR-a
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.07.2020.
u 12:13

Onima koji imaju pozitivan COVID score po metodologiji Fine ili na drugi način dokažu pad prihoda omogućeno je korištenje počeka do kraja godine

HBOR je produžio trajanje moratorija na kredite svim klijentima do kraja rujna, a onima koji imaju pozitivan COVID score po metodologiji Fine ili na drugi način dokažu pad prihoda omogućeno je korištenje počeka do kraja godine. Korisnici kredita koji se bave turističkom djelatnošću ne moraju plaćati rate do kraja lipnja sljedeće godine, ukupno 16 mjeseci.  

- Korištenje moratorija, koji smo omogućili kao prvu mjeru, prihvatilo je do sada gotovo 1500 HBOR-ovih klijenata. Budući da hrvatski poduzetnici još uvijek trpe ekonomske posljedice epidemije, a imajući u vidu i dalje otežane uvjete rada, omogućeno je produljenje trajanja moratorija te su uvedeni novi uvjeti otplate dospjelih obveza i reprograma – prokomentirala je Tamara Perko, predsjednica uprave HBOR-a.

Izravnim korisnicima kredita poslat će obavijest o uvjetima produženja moratorija te obrazac suglasnosti koji će trebati dostaviti HBOR-u, a obveze po glavnici kredita obuhvaćene moratorijem klijenti će otplaćivati kroz produžetak roka otplate. Klijenti kojima je kredit HBOR-a odobren preko poslovne banke ili modelom podjele rizika, kao i oni koji koriste financiranje HBOR-a putem leasing društava, zahtjev za moratorij trebaju podnijeti banci ili leasing društvu.

Uvedeni su i reprogrami s mogućnošću produžetka rokova korištenja, počeka i otplate kredita. Za reprogram do šest mjeseci poduzetnici su oslobođeni plaćanja naknada, a oni iz turističkih djelatnosti neće ih plaćati za reprograme do 16 mjeseci.

Kad su posrijedi novi plasmani za likvidnost u suradnji s poslovnim bankama ili izravno, odobravaju ih i uz nula posto kamate za dio kredita koji financira HBOR, dok je kamata banke za 0,75 posto. Uveden je i novi program osiguranja portfelja za likvidnost izvoznika kod kojih HBOR osigurava 50 posto iznosa glavnice i kamata odobrenih kredita koje banke uključe u portfelj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije