Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTICANJE IZVOZA

HBOR i Sberbank Rusije u projektu vrijednom 190 milijuna eura

banke
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/2
13.11.2013.
u 12:55

Predstavnici ruske i hrvatske banke potpisali su Sporazum o suradnji, a cilj im je potaknuti izvozne poslove između dvije države

Hrvatska banka za obnovu i razvitak sklopila je Ugovor o suradnji sa Sberbank Rusije, u sklopu kojeg će raditi na zajedničkim projektima, ponajprije financiranju izvoznih poslova.

- Poznato je da je Sberbanka Rusije najveća ruska banka, ali i jedna od najbrže rastućih svjetskih banaka. U godinu dana otkad je preuzela Volksbanku, imamo značajno povećanje kredita poduzetnicima preko Sberbanke, a nadam se da će to nakon ovog ugovora biti još intenzivnije - istaknuo je na potpisivanju ugovora Anton Kovačev, predsjednik uprave HBOR-a.

Napomenuo je da će, osim što je dobra podloga za ulaganje hrvatskih poduzeća u Rusiju i ruskih u Hrvatsku, iskoristiti suradnju dviju banaka kako bi potaknuli izvoz ruskih i hrvatskih poduzeća i u treće zemlje.

- Na žalost, tijekom rata dosta je gospodarskih veza pokidano, izvoz prema Rusiji je pao, i nadam se da ćemo ovom suradnjom potaknuti izvoz uz oba smjera. U ovom trenutku razgovaramo o tri izvozna projekta u Rusiju u iznosu od 190 milijuna eura - kazao je čelnik HBOR-a.

Prvi je projekt izgradnja trgovačkog centra u Moskvi, vrijednog 53 milijuna eura, za koji će HBOR odobriti "buyers-kredite" kupcima za ruskog investitora, a Sberbank dati jamstvo. Na isti način financirat će se i izgradnja montažnih naselja u Tuli, vrijednih 46 milijuna eura i 150 montažnih kuća u Baranovu, predgrađu Moskve, vrijednih 88 milijuna eura.

- To je izvoz 190 milijuna eura prema Ruskoj Federaciji, u koji su uključeni i hrvatski i ruski poduzetnici - poručio je Kovačev.

Sergej Gorkov, zamjenik predsjednika uprave Sberbank Rusije, otkrio je da se i pri ovom posjetu Hrvatskoj već sastao s predsjednikom Ivom Josipovićem i ministrom financija Slavkom Linićem.

- Za nas je suradnja s HBOR-om važan korak, ne samo za poslovanje s Rusijom, nego i s 20-ak zemalja u kojima poslujemo. Hrvatska nam je bitno tržište, ovdje ćemo povećati aktivnosti i poduprijeti ekonomiju - kaže Gorkov.

Za svibanj su čelnici banaka najavili zajedničku radionicu na koju će uključiti što više hrvatskih izvoznika i istražiti mogućnosti suradnje s ruskim poduzećima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije