Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HANFA UVELA KODEKS

Hrvatska i EU daleko su od rodne ravnopravnosti u upravama i nadzornim odborima kompanija

predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, Ante Žigman
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
08.03.2021.
u 12:30

Kodeksom nije određeno koji je poželjan postotak žena u upravi i nadzorom odboru, već se definira da društvo treba postaviti takav cilj te će Hanfa u nadolazećim godinama pratiti na koji će način nadzorni odbori pristupiti toj problematici.

U Hrvatskoj žene čine 16 posto uprava društava koja kotiraju na Zagrebačkoj burzi, dok im je udio u nadzornim odborima nešto veći, 22 posto, pokazuju podaci iz Sudskog registra za kraj 2020.

Iz Hanfe ističu da se posljednjih desetljeća na razini EU poduzimaju mnogobrojni napori da se poveća prisutnost žena u upravama i NO-ima kompanija, a uglavnom su usmjereni na usvajanje različitih preporuka, primjerice, putem kodeksa korporativnog upravljanja ili poticanjem kompanija na donošenje vlastitih pravila za postizanja ravnoteže u spolnoj strukturi uprava i nadzornih odbora.

- Tim nastojanjima pridružila se i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga koja je u listopadu 2019. usvojila novi Kodeks korporativnog upravljanja, kojim je aktualizirala pitanje spolne ravnopravnosti u upravama i NO-ima kompanija čiji su vrijednosni papiri uvršteni na Zagrebačku burzu te je prvi put unesena odredba koja uređuje pitanje udjela žena i rodne ravnopravnosti - kažu u Hanfi ze dodaju da novi Kodeks propisuje da nadzorni odbor kompanije mora svakih pet godina odrediti ciljani postotak ženskih članova u upravi i nadzornom odboru koji se mora realizirati u petogodišnjem razdoblju.

Cilj mora biti objavljen u godišnjem izvješću društva zajedno s objašnjenjem zašto je odabran upravo taj postotak, planom ostvarivanja te izvještajem o napredovanju prema postavljenom cilju.  Kodeksom nije određeno koji je poželjan postotak žena u upravi i nadzorom odboru, već se definira da društvo treba postaviti takav cilj te će Hanfa u nadolazećim godinama pratiti na koji će način nadzorni odbori pristupiti toj problematici.

 - Jednakost između žena i muškaraca jedna je od temeljnih vrijednosti Europske unije, no usprkos namjerama da se dosegne postotak od 40 posto do 2020. godine, podaci još uvijek nisu zadovoljavajući. Hanfa je kroz novi Kodeks korporativnog upravljanja aktualizirala pitanje spolne ravnopravnosti u upravama i nadzornim odborima društava čije su dionice uvrštene na uređeno tržište Zagrebačke burze. Novim je Kodeksom prvi put unesena odredba kojom se uređuje pitanje rodne ravnopravnosti u upravama i nadzornim odborima te je to dobar način da te kompanije rodnu ravnopravnost na najvišim upravljačkim pozicijama definiraju kao važan strateški cilj i u tome postanu primjer i drugim društvima - komentirao je predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

Prema podacima Hanfe u posljednjih desetak godina došlo je do značajne promjene spolne strukture u nadzornim odborima kompanija na Zagrebačkoj burzi te je udio žena povećan s 18 posto u 2010. godini na 35 posto u 2019. No u 2020. godini dolazi do ponovnog smanjenja udjela zbog povlačenja jednog dijela izdavatelja s uvrštenja na uređenom tržištu. U istom razdoblju spolna struktura u upravama izdavatelja dionica nije se značajno mijenjala te se kretala između 12 i 17 posto.

U većini zemalja OECD-a i G20 prevladava monistički ustroj (postojanje upravnog odbora), dok u Hrvatskoj postoji dualistički ustroj (postojanje uprave i nadzornog odbora), a podaci pokazuju da  43 posto zemalja OECD-a i G20 imaju udio žena u upravnim odborima društava u rasponima manjima od 15 posto, kao i u rangu od 15 do 33 posto. U ta dva raspona zastupljeno je 86 posto zemalja.

Kod 10 posto zemalja udio žena u upravnim odborima veći je od 33 posto. U Hrvatskoj je kod najvećeg broja izdavatelja udio žena u upravama, nadzornim odborima te ukupno u upravama i nadzornima manji od 15 posto.

Komentara 1

Avatar Kupujem izbore COVID dodatkom
Kupujem izbore COVID dodatkom
15:29 17.03.2021.

Ovdje se govori o spolnoj ravnopravnosti. Zašto se spominje rodna ravnopravnost?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije