Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice Brexita

Hanfa 1. siječnja briše iz svog registra društva registrirana u Velikoj Britaniji i Gibraltaru

Anti brexit protest
Foto: Richard Pohle/News Syndication/PIXSELL/NI Syndication/PIXSELL
1/2
08.12.2020.
u 15:13

Što se tiče hrvatskih tvrtki koje izravno pružaju usluge i provode aktivnosti u Velikoj Britaniji koristeći passport, od 1. siječnja 2021., odnosno nakon Brexita, ni one to više neće moći, već će se morati prilagoditi novom nacionalnom režimu Velike Britanije.

S obzirom da Velika Britanija od 1. siječnja sljedeće godine više nije članica EU Hanfa će s tim datumom iz svog registra brisati društva registrirana u Velikoj Britaniji i Gibraltaru. Regulator financijskih institucija objavio je tu informaciju u sklopu upozorenja društvima na posljedice Brexita na tržište kapitala i financijskih usluga. U skladu sa Sporazumom o povlačenju iz Europske unije, koji je ratificiran u Europskom parlamentu 29. siječnja 2020, od 1. veljače 2020. do 31. prosinca 2020. trajalo je prijelazno razdoblje te se od 1. siječnja 2021. Velika Britanija smatra trećom zemljom u odnosu na države članice EU.

- Izravna posljedica Brexita na domaće tržište kapitala je ta da regulirani subjekti iz Velike Britanije gube mogućnost izravnog pružanja usluga i provedbe aktivnosti na području država članica EU (tzv. passport), radi čega će se morati licencirati na vrijeme kao pružatelji usluga iz treće zemlje, ovisno o nacionalnim režimima država članica, poslovanje preseliti u države članice EU i tamo se ponovno licencirati ili prestati pružati usluge u EU - pojašnjavaju u Hanfi. 

Što se tiče hrvatskih tvrtki koje izravno pružaju usluge i provode aktivnosti u Velikoj Britaniji koristeći passport, od 1. siječnja 2021., odnosno nakon Brexita, ni one to više neće moći, već će se morati prilagoditi novom nacionalnom režimu Velike Britanije. Ona je pak usvojila privremeni  režim koji bi određeno vrijeme nakon Brexita omogućio nastavak pružanja usluga od strane društava iz EU koja su koristila passport.

Domaći subjekti koji imaju poslovni odnos s društvima iz Velike Britanije trebaju provjeriti s tim  društvima jesu li i na koji način osigurali preduvjete za nastavak međusobne suradnje nakon Brexita. Uputno je pripremiti i alternativne mogućnosti za provođenje transakcija i korištenje usluga, primjerice, sklapanjem ugovora o obavljanju istovrsnih usluga s društvima u drugim državama članicama Europske unije - ističe regulator te poručuje da je, osim tih izravnih posljedica, moguć i neizravni utjecaj izlaska Britanaca iz EU, s obzirom na mogući utjecaj događaja na stranim tržištima na matična društva domaćih financijskih institucija, kao i na hrvatsko gospodarstvo u cjelini, u kontekstu rizika kontrakcije velikih EU gospodarstava s kojima Hrvatska ima značajne gospodarske odnose, primjerice, Njemačke ili Italije. 

Europska komisija je u srpnju 2020. objavila informaciju o promjenama koje donosi kraj prijelaznog razdoblja, kao i pojedinačne obavijesti o pripravnosti za povlačenje Veliek Britanije iz EU koje se odnose na društva za upravljanje investicijskim fondovima, agencije za kreditni rejting, institucije za strukovno mirovinsko osiguranje, osiguranje i reosiguranje, investicijske usluge i infrastrukturu tržišta. U obavijestima Komisija navodi kako se ne može jamčiti da će do kraja prijelaznog razdoblja biti dogovoren sporazum o novom partnerstvu kojim će se urediti novi odnosi između EU i UK.

Posebno se ističe da će UK nakon završetka prijelaznog razdoblja biti treća zemlja po pitanju primjene i provedbe zakonodavstva EU te se pozivaju zainteresirane strane, a posebice gospodarski subjekti, da uzmu u obzir implikacije završetka prijelaznog razdoblja na svoje poslovanje. 

Hanfa poziva svoje subjekte nadzora, kao i pravne i fizičke osobe iz Republike Hrvatske koji koriste usluge UK financijskih posrednika da pažljivo prouče dostupne informacije o implikacijama završetka prijelaznog razdoblja, poduzmu potrebne korake kako bi procijenili učinke na svoje poslovanje, te, u slučaju subjekata nadzora Hanfe, osiguraju kontinuiranu usklađenost sa zakonskim propisima, uključujući i u odnosu na pravne i fizičke osobe kojima pružaju usluge. 

Hanfa poručuje da će nastaviti pratiti i redovno ažurirati informacije o postignutim dogovorima u dijelu pružanja financijskih usluga, kako bi tržište i korisnici bili na vrijeme obavješteni o potencijalnom utjecaju postignutih dogovora na njihova prava i interese.
 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije