Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

HAMAG-BICRO najavio 6. krug Programa provjere inovativnog koncepta (PoC 6)

HAMAG-BICRO
Foto: PR FOTO
1/3
PR
Autor
PR članak
22.10.2015.
u 15:57

Danas je održan sedmi po redu Poduzetnički Forum HAMAG-BICRO-a povodom najave skorog otvaranja šestog kruga natječaja za zaprimanje projektnih prijedloga u skopu Programa provjere inovativnog koncepta (PoC 6). Na informativnoj radionici predstavljeni su detalji javnog poziva za PoC 6 te su prisutni imali priliku čuti uspješne primjere korisnika PoC programa.

Radionicu je otvorio mr. sc. Goran Becker, član Uprave HAMAG-BICRO-a uvodnim riječima: „U periodu od 2007. do 2014. godine kroz inovacijske programe sufinancirano je 309 inovativnih projekata u iznosu od 306 milijuna kuna potpore, dok je samo u prvoj polovici 2015. godine u istu svrhu osigurano 68 milijuna kuna. Provedba programa za poticanje inovacija u proteklom razdoblju pozitivno je utjecala na cjelokupan inovacijski sustav. Kroz programe su stvoreni temelji za poboljšanje konkurentnosti gospodarstva na domaćoj i međunarodnoj razini te je ujedno provedena priprema za buduće strukturne promjene. Svaki od programa iznjedrio je višestruko korisne učinke poput kreiranja kvalitetnih dugoročnih suradnji između poslovnog i istraživačkog sektora, kolaborativnih projekata te transfera znanja i kapaciteta u oba smjera.“

U uvodnom predstavljanju programa PoC 6, mr. Svjetlana Bušić, Voditeljica odjela za istraživanje, razvoj i inovacije HAMAG-BICRO-a prikazala je pregled osnovnih karakteristika Programa, pritom nastojeći potencijalnim natjecateljima otkloniti nedoumice o tome imaju li prihvatljiv PoC projekt, jesu li prihvatljiv natjecatelj ili ne, koje se aktivnosti mogu financirati i na koji način. Prisutnima su ujedno pružene upute kako se prijaviti te osnovni savjeti i preporuke o procesu prijave, evaluacije i provedbe projekata.

Korisnici Programa koji su dobili financiranje u prošlom natječaju kroz vlastite su primjere prikazali kako su postavili projekt, što im je bio tehnološki rizik, koje su troškove financirali iz Programa, a koje iz vlastitih sredstava te koje su rezultate dobili i koji su im planovi za budućnost. Svoje uspješne primjere iz prakse prisutnima su izložili dr. sc. Ivo Matković iz Dental biosciences j. d.o.o., Tomislav Nakić-Alfirević iz Amphinicy d.o.o. i doc. dr. sc. Inga Marijanović sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tijekom radionice specifičan je naglasak stavljen na problematiku intelektualnog vlasništva kao vrlo važan aspekt u PoC projektima. Pored primjera iz prakse, sudionici su dobili konkretne savjete od patentnog zastupnika koji je bio angažiran od strane mnogih PoC korisnika. Bili su tu i predstavnici Prepoznatih centara, partneri HAMAG-BICRO-a u provedbi programa PoC – dr. sc. Vlatka Petrović, Voditeljica Ureda za transfer tehnologije iz Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije sa Sveučilišta u Zagrebu i mr. sc. Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o. koji su svojim savjetima i preporukama pružili potencijalnim natjecateljima dobre smjernice za nadolazeći natječaj.

Program PoC namijenjen je sufinanciranju prihvatljivih pretkomercijalnih aktivnosti inovativnih znanstveno-poduzetničkih projekata koji se nalaze u početnoj fazi razvoja novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa. Prihvatljivi projekti sufinancirat će se u iznosu od minimalno 35.000 kn do najviše 350.000 kn i u trajanju do najviše 12 mjeseci. Za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa PoC temeljem najavljenog natječaja predviđeno je ukupno 16 milijuna kn. Otvaranje natječaja planirano je 16. studenog 2015. godine, dok se ugovaranje očekuje u prvom kvartalu 2016. godine. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?