Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ODNOSU NA PROŠLU GODINU

Gubitak prihoda Lufthanse u prvom tromjesječju smanjen za 30 posto

FILE PHOTO: Lufthansa planes are seen parked on the tarmac of Frankfurt Airport
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
29.04.2021.
u 11:35

Odjel prijevoza tereta zabilježio je najvišu operativnu dobit otkada je osnovan, od 314 milijuna eura

Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u četvrtak da je smanjila gubitak u prvom tromjesečju, ali je snizila prognozu kapaciteta za cijelu godinu jer nada za oporavkom putovanja početkom ljeta polako kopni.

Prilagođeni gubitak prije kamata i poreza (EBIT) Lufthanse smanjio se u prvom tromjesečju za 30 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 1,14 milijardi eura.

Neto gubitak prepolovljen je na 1,05 milijardi eura.

Odjel prijevoza tereta zabilježio je najvišu operativnu dobit otkada je osnovan, od 314 milijuna eura.

Prijevoz tereta svijetla je točka u poslovanju zrakoplovnih kompanija u koronakrizi koju obilježava pad putničkog prometa i procvat internetske trgovine.

Lufthansa je pokušava prebroditi smanjenjem broja zaposlenih za 19 posto i prepolovljenim operativnim troškovima u prvom tromjesečju, a dobila je i državnu pomoć.

Najavili su da će ove godine letjeti na razini 40 posto pretpandemijskih kapaciteta, snizivši procjenu od prije dva mjeseca prema kojoj su trebali dosegnuti otprilike polovinu kapaciteta iz razdoblja prije pandemije.

Očekuju postupno povećanje potražnje u razdoblju od travnja do lipnja i „značajan oporavak tržišta“ u drugoj polovini godine, ističući naznake otvaranja Europske unije za cijepljene američke turiste.

„Znamo da su rezervacije naglo porasle gdjegod su ograničenja ublažena i putovanja omogućena", rekao je izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr.

Putovanja ipak koče nova ograničenja zbog opetovanog razbuktavanja pandemije koronavirusa, pojava novih vojeva i sporo procjepljivanje građana u Europi.

Lufthansa je najavila brzu otplatu devet milijardi eura pomoći koju je dobila prošle godine i poručila da će na skupštini dioničara 4. svibnja zatražiti odobrenje za prikupljanje do 5,5 milijardi eura novog kapitala.

Neto dug porastao je u prvom tromjesečju za milijardu eura, na 10,9 milijardi eura, stoji u priopćenju.

VIDEO: Split je idealan grad za umirovljenike, prema poznatom američkom magazinu.

Komentara 1

PR
PrimoracRi
14:45 29.04.2021.

libo me taki. neće u bankrot sigurno. Merkelica je spremila financijsku pomoć

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije