Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Gradovi i općine u Hrvatskoj moraju hitno razviti svoju reciklažnu industriju kojom će održivo gospodariti komunalnim otpadom

Tehnix
Foto: Promo
PR
Autor
PR članak
24.03.2017.
u 09:15

Razvijene su nove tehnologije na kojima se komunalni otpad pretvara u gospodarski resurs jedinica lokalne uprave. Kompanija Tehnix razvila je nove tehnologije kojima postiže ciljeve kružne ekonomije u gospodarenju otpadom. Svoja tehnološka dostignuća prezentirat će na sajmu ekologije i zaštite prirode EMAT u Zagrebu od 04.-07. travnja 2017., u sklopu sajma ekologije organizirat ćemo tehnološku konferenciju na kojoj ćemo predstaviti tehnološka dostignuća kojima vrlo brzo jedinice lokalne uprave mogu riješiti problem gospodarenja otpadom. Kompanija Tehnix vodeća je eko industrija. Razvili smo nove tehnologije kojima potpuno recikliramo komunalni otpad prema uporabnim vrijednostima te ga ponovno vraćamo u industriju. Komunalni otpad je gospodarski resurs, ako koristimo nove tehnologije. U sadržaju komunalnog otpada imamo vrijedne sirovine koje treba sortirati prema vrsti uporabe, balirati i prodati na tržištu sirovina.

Zajednički cilj nije daleko, siguran sam da ga možemo ostvariti.

Mi smo razvili tehnologiju kojom se izdvaja 8 vrsta sirovina. To su plastika, karton, papir, PET, MET, tekstil, staklo, metal. Isto tako, prezentirat ćemo na sajmu novu tehnologiju kompostiranja koja omogućuje proizvodnju eko komposta iz organskog otpada u dva mjeseca. U sklopu tehnološke konferencije promovirat ćemo priručnik za tehnološki postupak proizvodnje eko komposta te prezentirati strojeve i opremu kojom se to može postići na najbolji i najbrži način. Kao treći tehnološki segment prezentirat ćemo tehnologije kojima se proizvodi RDF grivo iz ostatka gorivog otpada. Pojasnit ćemo detaljno i obrazložiti sudionicima konferencije da je gospodarenje otpadom vrlo odgovoran industrijski posao koji omogućuje gospodarski razvoj jedinica lokalne uprave jer se primjenom novih tehnologija postižu tri temeljna cilja.

Ekonomski razvoj jer iz problema otpada ulazimo u gospodarski resurs kojim se postiže ekonomska isplativost prodajom sekundarnih sirovina. Postižemo ekološku održivost, ne zagađujemo zemlju, vode ni zrak. Postižemo socijalne vrijednosti jer zapošljavamo nove ljude. Da bi se svijet dalje održivo razvijao mora imati tri uvjeta, više sekundarnih sirovina iz otpada te njihov povrat u industriju, mora imati više energije iz postojećih resursa iz otpada, a to je RDF gorivo te mora imati više novih radnih mjesta, a to možemo postići u reciklažnoj industriji. Gdje je Republika Hrvatska sada u reciklažnoj industriji. Nažalost osim nekoliko pozitivnih primjera otoka Krka i grada Preloga, mi nismo na početku odnosno pri dnu smo reciklažnih aktivnosti. Krenuli smo krivim političkim konceptom reciklažnih centara koji nisu dali rezultate jer tehnološki nisu dobro projektirani. Potrošili smo ogromno novaca, radi se o milijardama kuna, a da nakon 15 godina krivog koncepta nemamo niti jedan pozitivan primjer koji se potvrdio u praksi reciklaže komunalnog otpada. Naprotiv, takvi koncepti bazirali su se na odlaganjima u velike i skupe kazete – bazene koji su veliki ekološki karcinom planete Zemlje. Nismo samo mi tu pogriješili, to je krivi koncept nametnut od strane politike i struke koja nije imala dobrih primjera iz prakse nego je zarađivala na studijama bez pokrića te dobivala političke bodove na račun lažnih obećanja građanima.

Siguran sam da je većim dijelom takvoj praksi došao kraj. Vlada Republike Hrvatske vođena Ministarstvom zaštite okoliša i ministrom dr. Slavenom Dobrovićem, stručnjakom za zaštitu okoliša, donijela je novi Plan održivog gospodarenja komunalnim otpadom u Republici Hrvatskoj koji omogućuje fleksibilan pristup jedinicama lokalne uprave i gradovima, malim i velikim, da krenu u izradu idejnih rješenja kojima se može postići najbolji i najviši sadašnji koncept komunalnog otpada. Sadašnji koncept primarne selekcije daje obavezu svima koji stvaraju otpad, a to su građani i industrija, da u skladu sa preporukom okrenute piramidne hijerarhije otpada koju preporuča i podržava Europska unija pa i Republika Hrvatska, održivo gospodari otpadom, koristeći najbolje prakse i nove tehnologije kojima se postižu ciljevi kružne ekonomije. Europska komisija je izradila novi revidirani koncept u gospodarenju komunalnim otpadom koji potpuno podržava tehnologije razvijene u kompaniji Tehnix, a koje ćemo prezentirati teoretski i praktično na sajmu EMAT u Zagrebu.

Ekologija je znanost koja se bavi medicinom planete Zemlje !

Sada nema za nikoga više opravdavanja da ne krene u koncept održivog gospodarenja komunalnim otpadom. Vlasnici otpada su građani jer su ga kupili sa proizvodima. O otpadu mora brinuti lokalna uprava kojoj je zakonska obaveza da održivo gospodari otpadom. Kompanija Tehnix 25 godina bavi se razvojem i primjenom novih tehnologija u zaštiti okoliša i prirode. Za globalni doprinos dobili smo stotine svjetskih priznanja i odličja koja nas motiviraju da budemo još bolji, inovativniji u pronalaženju novih najboljih rješenja koja u primjeni u praksi daju najbolje ekološke rezultate. Razvili smo gotovo 360 vlastitih proizvoda, postrojenja i novih tehnologija kojima se štite vrijednosti planete Zemlje. Mnogi naši proizvodi postali su globalno primjenjivani u praksi. Klimatske promjene su najveći problem nastao zadnjih stotinu godina, a danas je to najveći globalni problem planete. Dosada se malo ulagalo u održive tehnologije kojima se mogu ostvarivati zacrtani ciljevi, a to znači u projekte kojima se postiže najveći stupanj reciklaže uz najmanje troškove na najmanjem prostoru uz najmanju potrošnju energije. Najveći je problem što svi dolaze u Zagreb jer misle da tamo mogu riješiti svoj problem otpada.

Dosadašnji model izgradnje regionalnih centara nije dobar, napuštaju ga sve zemlje jer je preskup, ne daje nigdje dobre rezultate, ima mali stupanj reciklaže, veliki postotak odlaganja i do 70% ukupne mase otpada odlazi na odlagališta. Novi Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske proširio je tehnološke mogućnosti primarne selekcije te izgradnje sortirnice kakve su izgrađene na Krku i Prelogu, što daje dobre rezultate. Gradovi i općine grade reciklažna dvorišta, što je pripremna faza za izgradnju reciklažnih centara, koja prikupljeni otpad moraju reciklirati i tehnološki pripremiti za tržište kao sirovinu ili energiju, što je krajnji cilj održivog gospodarenja otpadom. Mi smo dosada izradili gotovo 40 idejnih rješenja za gradove koji se pripremaju izgraditi sustave za reciklažu svojeg otpada. To je dobar znak koji može dati dobre nacionalne rezultate. Svjedoci smo poništenja natječaja regionalnih centara.

To je isto dobar znak jer tehnologije koje su odabrane nisu dobre i ne mogu dati rezultate koje očekuje Europska komisija za okoliš, a koja odobrava i financiranje. Gradovi i općine moraju izgraditi što bolje i brže projekte. Najgore je ovo što danas imamo, vozimo otpad sa Jadrana na sjever uz velike troškove kao da na sjeveru nije Republika Hrvatska. Međunarodni sajam zaštite okoliša i komunalne opreme EMAT koji se održava u Zagrebu od 04.-07.04.2017. bit će, sigurno, prekretnica u ostvarivanju ciljeva gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj. U trajanju od 4 sajamska dana prezentirat ćemo najbolje tehnologije i tehnološka rješenja koja mogu pomoći svima koji žele, a moraju riješiti problem održivog gospodarenja komunalnim otpadom u svom gradu ili svojoj lokalnoj samoupravi.

Tehnološka konferencija kompanije Tehnix koja će se održati 05.04.2017. u srijedu okupit će vodeće stručnjake, eksperte za zaštitu okoliša, predstavnike Ministarstva zaštite okoliša Republike Hrvatske i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, okupit će stručnjake iz puno zemalja Europske unije, a posebno susjednih zemalja. To će biti mjesto na kojem ćemo čuti primjere iz najbolje prakse kojima se mogu postići ciljevi kružnog gospodarstva u održivom gospodarenju komunalnim otpadom.

Prezentirat ćemo tehnologije sa najvećim stupnjem reciklaže otpada, prezentirat ćemo najbolju tehnologiju za bioreaktorsko kompostiranje, prezentirat ćemo tehnologije za proizvodnju RDF goriva iz ostatka otpada, gotovo stotinu proizvoda za održivo gospodarenje otpadom.

Foto: Promo

Želite prijaviti greške?