Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVOĐENJE EURA

Što građani misle o uvođenju eura? Smatraju da će cijene rasti

Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
1/3
21.10.2020.
u 10:51

Prema anketi koju je proveo MojPosao na više od 3 500 ispitanika, više od  trećine anketiranih nema jasno definiran stav o podržavanju eura. Među onima koji pak imaju mišljenje o ovoj temi, više je onih koji podržavaju (54%)  uvođenje eura kao valute plaćanja, dok 46% ispitanih nije zadovoljno s odlukom.

Hrvatsku čeka promjena valute u euro, a po planu to bi se trebalo dogoditi 2023. Mnogo toga je još upitno, a građani se pitaju koliko će kuna biti jedan euro, hoće li cijene rasti, ali i što će se dogoditi sa kunskim kreditima.

Prema anketi koju je proveo MojPosao na više od 3 500 ispitanika, više od trećine anketiranih nema jasno definiran stav o podržavanju eura. Među onima koji pak imaju mišljenje o ovoj temi, više je onih koji podržavaju (54%)  uvođenje eura kao valute plaćanja, dok 46% ispitanih nije zadovoljno s odlukom.

Anketa je pokazala da su stariji ispitanici više skloni podržavanju promjene valute u euro (65% starijih od 46 godina) nego oni mlađi (49% mlađih od 25 godina).

Isto tako, čak 64% muškaraca podupire odluku promjene naprema 43% žena koje smatraju da je euro dobra ideja. Anketa je pokazala razliku među ispitanicima i njihovim mjesečnim primanjima pa čak 74% onih sa višom plaćom od 8 500 kuna podržavaju dok je udio onih sa plaćom ispod 4 500 kuna znatno manji, a iznosi 43%.

Ono što polovica građana smatra najvećom prednošću je što promjenu valute u euro smatraju kao jedan od načina izjednačavanja Hrvatske s ostatkom EU. Također, prednost vide i u jednostavnijem plaćanju.

Kad je riječ o nedostacima i strahu građana, ispitanici se u najvećoj mjeri pribojavaju povećanja cijena te gubitka „monetarnog suvereniteta“.

Čak 85% ispitanih je uvjereno u rast cijena nakon promjene valute, dok za primanja 40% smatra da neće biti većih promjena. Svaki četvrti ispitanik predviđa pad primanja građana, kažu iz MojPosao.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije