Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GT Trade iz Splita lider u sanaciji i gradnji odlagališta

Građevinski otpad prerađuju u sirovinu za novu gradnju

PD
26.11.2021.
u 14:02

Najveći projekti sanacije odlagališta otpada - na Karepovcu bili glavni izvođač, u tijeku su njihovi radovi na odlagalištu otpada Osojnica u Matuljima

Obiteljska tvrtka GT Trade sa sjedištem u Splitu, osnovana prije 30 godina u djelatnosti trgovine, u proteklom razdoblju izrasla je u renomiranog i pouzdanog partnera u sektoru graditeljstva, s aktivnostima na brojnim projektima u zaštiti okoliša, niskogradnji i mostogradnji. Pod vodstvom člana Uprave Gorana Tonšića i dvoje prokurista - područjem zaštite okoliša rukovodi junior Arsen Zoran Tonšić, diplomirani inženjer građevinarstva, dok je njegova supruga Darija, iste struke, zadužena za administraciju i pripremu projekata, s mehanizacijom kojom raspolažu te ljudskim resursima u vidu 150 djelatnika, lani su ostvarili više od 166 milijuna kuna ukupnog prihoda.

Rast prihoda 135 posto

Formula uspjeha, prema Arsenu Zoranu Tonšiću, marljivi je rad, pretočen u kontinuirani rast i razvoj poslovanja, uz predanost zaposlenika, kojima, kaže, zahvaljuju. Tako je protekla godina, unatoč pandemiji, za njih bila rekordna, s rastom prihoda od prodaje na domaćem tržištu od čak 135%, na valu uspješnog poslovanja i poslova ugovorenih 2019. To ih je uvrstilo na tron - u ovogodišnje laureate Znatne kune Hrvatske gospodarske komore (HGK), s osvojenim priznanjem u kategoriji srednje velikog poduzeća na nacionalnoj razini.

Sanacija i izgradnja odlagališta otpada osnovna je djelatnost GT Tradea, a značajan rast međunarodnog poslovanja bilježe na mostogradnji u Njemačkoj. U fokus, pak, dovode ih aktivnosti iz nove faze širenja poslovanja u Zagrebu, konkretnije u Rugvici, gdje uz core biznis rade na realizaciji investicijskog plana iz 2018.

Cilj ovih ulaganja je povećanje konkurentnosti u sektoru sanacije i deponiranja neopasnog otpada, za što će niknuti njihov deponij građevinskog otpada, ali i diversifikacija poslovanja izgradnjom novih proizvodnih kapaciteta. Kako navodi naš sugovornik, riječ je o iskoraku na brzorastuća tržišta obrade i recikliranja građevinskog otpada te konfekcioniranja betonske galanterije, kroz gotove montažne stupove i grede koje planiraju proizvoditi i isporučivati na mjesto gradnje.

- U fazi smo rješavanja dozvola za izgradnju našeg kompleksa u Zagrebu, gdje su na zemljištu od 12.000 m2, uz deponij, u planu i dvije proizvodne hale veličine 1000 i 600 kvadrata. Od 2018. do 2021. ukupno ulaganje je iznosilo 22 milijuna kuna, od čega u strojeve i opremu oko 12 milijuna - kaže Tonšić.

Mostogradnja u Njemačkoj

U okolišnom biznisu, u najveće projekte ove tvrtke spadaju sanacije odlagališta otpada. Tako su na Karepovcu bili glavni izvođač, u tijeku su njihovi radovi na odlagalištu otpada Osojnica u Matuljima. Tu je i lani završeni vjetropark kod Senja, privatna investicija stranih ulagača, ali i poslovi gradnje niza reciklažnih dvorišta. U regiji rade već 20-ak godina: centar za gospodarenje otpadom gradili su npr. u Zenici, Banja Luci, Mostaru i Zvorniku, a u Sloveniji kod Ptuja kao članica konzorcija veliki nadvožnjak.

Sve naglašeniju ulogu dobiva mostogradnja, i to s poslovima u Njemačkoj kojima upravlja sam član Uprave Goran Tonšić. Kako izvode složene armiranobetonske zahvate, u Njemačkoj je angažirano pola njihovih radnika, a prihodi od prodaje ubrzano rastu pa su lani u Njemačkoj ostvarili 41 milijuna kuna, a usporedbe radi u Hrvatskoj 125 milijuna kuna.

Sljedeću godinu u GT Tradeu vide kroz prizmu daljnjeg rasta, planiran je na oko 10%, a uporišta za to su, ističu, veliki poslovi koji bi se trebali kod nas početi hitno realizirati, među ostalima i centri za gospodarenje otpadom. Tvrtke poput ove u budućem razdoblju u tome vide svoju dobru perspektivu.

Rugvica idealna lokacija za distribuciju

Nova faza širenja, u stvari nastavak stalne politike investiranja društva, očekuje se da će biti zaokružena 2023., kad će kompleks biti u punoj funkciji. Dok je Uprava u Splitu, kompletna operativa sa skladištem nalazi se u Rugvici jer se lokacija pokazala kao idealna za njihov distribucijski segment poslovanja.

Kao ovlašteni distributer geosintetičkog materijala njemačkog proizvođača NAUE za tržište RH i BiH, u Rugvici djeluju zadnjih 15-ak godina pa tamošnjim skladištem osiguravaju najbržu dopremu materijala s najnižim troškovima.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije