Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Gotovo polovica hrvatskih direktora planira otpuštati radnike!

Manageri
22.04.2010.
u 10:26

Tako ih razmišlja čak 44 posto, s obzirom da ih dvije trećine vjeruje da će se opći ekonomski uvjeti u idućih šest mjeseci pogoršati dok njih petina ima negativan pogled na budućnost svojih tvrtki, pokazalo je Deloitteovo istraživanje.

Direktori hrvatskih tvrtki i dalje su najpesimističniji u regiji. Čak dvije trećine hrvatskih direktora vjeruje da će se opći ekonomski uvjeti u idućih šest mjeseci pogoršati dok njih petina ima negativan pogled na budućnost svojih tvrtki, pokazalo je istraživanje "Pokazatelj stavova u poslovnom sektoru" koje je konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte provela u šest zemalja srednje Europe.

Veći rast optimizma u Hrvatskoj zabilježen je jedino kad je riječ o potrošnji na kapitalna dobra (opremu, IT sustave, nove poslovne zgrade i slično), gdje je skoro polovica ispitanika odgovorila da će povećati kapitalne investicije u idućih šest mjeseci, dok samo deset posto njih smatra da će ih smanjiti.

Očekivanja u vezi sa zapošljavanjem u regiji, pa tako i u Hrvatskoj, ostaju negativna. Čak 44% direktora hrvatskih tvrtki očekuje smanjenje broja zaposlenika u svojim tvrtkama, dok samo njih 7% planira povećanje njihova broja. Iako im kolege u regiji očekuju porast prihoda od prodaje u idućih pola godine, približno tri četvrtine direktora tvrtki u Hrvatskoj vjeruje da se prihodi od prodaje neće promijeniti ili će se smanjiti. Štoviše, zabilježen je pad broja tvrtki koje očekuju lansiranje novih proizvoda u idućih godinu dana sa 67 posto na 57 posto.

U Hrvatskoj se, povrh toga, procjena rizika od nenaplate potraživanja dužnika u posljednjih devet mjeseci bitno pogoršala. Više od tri četvrtine direktora u hrvatskim tvrtkama misli da se pretjerano dugo čeka na naplatu potraživanja. S druge strane, direktori u hrvatskim tvrtkama podjednako su optimistični u vezi s dostupnošću kredita kao i njihovi kolege u drugim zemljama regije. Čak ih je tri puta više koji vjeruju u dostupnost kredita nego onih koji pokazuju pesimizam.

Izgledi za preuzimanja drugih tvrtki i dalje su pesimistični, ali u okvirima srednjoeuropskog prosjeka. Svega 13 posto hrvatskih tvrtki odvažilo bi se na taj korak u idućih godinu dana.

Komentara 1

SH
shooter
15:04 22.04.2010.

Da sam na njihom mestu ja bi već dal ostavku , fitilj je sve kraći a ljudi se boje posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije