Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OMOGUĆAVA UMFO

Gospodin Fin: Novac na osobnim mirovinskim računima vaše je vlasništvo i vaša nasljedna imovina

26.12.2020.
u 17:00

Važno je znati da se sve uplate 5% obveznih mirovinskih doprinosa koje tijekom radnog vijeka svaki mjesec uplaćujete u 2. stup, uz prinose mirovinskog društva, nalaze na vašem osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu

Puno je toga u životu nepredvidivo, posebno ako se radi o dužim vremenskim razdobljima. Teško je, na primjer, isplanirati nešto 35,9 godina unaprijed. A upravo toliko se očekuje da će trajati prosječni radni vijek zaposlenika koji danas rade u zemljama EU do trenutka kada dočekaju svoju mirovinu.

Naravno da planiramo raditi cijelo to vrijeme i pritom ne imati nekih većih problema, no što ako nam se planovi ne ostvare? U razdoblju od nekoliko desetljeća može se dogoditi svašta: krize kao što je aktualna na koje ne možemo sami utjecati, financijske poteškoće, promjena posla…Možemo li ostati i bez svoje mirovinske štednje?

UPOZNAJTE GOSPODINA FINA I SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE!

Važno je znati da se sve uplate 5% obveznih mirovinskih doprinosa koje tijekom radnog vijeka svaki mjesec uplaćujete u 2. stup, uz prinose mirovinskog društva, nalaze na vašem osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu. Taj je novac osobna, nasljedna imovina koja se može koristiti isključivo za isplatu vaše mirovine jednog dana.

Isto je i ako dobrovoljno štedite u 3. stupu: mirovinska štednja uz ostvarene prinose i državne poticaje nalazi se na vašem osobnom računu. To je također samo vaša, nasljedna imovina.

Andrijana Mušura Gabor, osnivačica laboratorija za bihevioralnu i eksperimentalnu ekonomiju na ZŠEM-u, koja je među prvima u  Hrvatskoj doktorirala u području ekonomske psihologije, ističe kako smo svi svjesni da je budućnost neizvjesna i koliko god je htjeli kontrolirati, sa sobom nosi određene rizike.

'Uvijek postoji rizik od gubitka posla, redovnih primanja ili situacije koje osobno ne možemo kontrolirati kao što su ekonomske krize i recesije. Kako se s tim nosimo je individualno, no većini nas stvara otpor i strah. Kako bi uspješno upravljali rizikom, fondovi ulažu u financijske proizvode na duže vremensko razdoblje te svoje prinose mjere na razini od šest godina. Kod dugoročnih investicija, ovaj pristup ublažava oscilacije u prinosima, kao i efekte ekonomskih kriza, koje su sastavni dio ekonomskog ciklusa. To nam ne smije stvarati stres budući da su prinosi sve tri kategorije fonda na razini od šest godina (2014. - 2020.) pozitivni, što znači da pozitivni prinosi prevladavaju. Mirovinski fondovi brinu i o zaštiti u slučaju osobnih rizika, kao što su gubitak posla i primanja te nemogućnost podmirivanja vlastitih dugova. I dok mirovinski fondovi upravljaju rizikom kako bi nam osigurali sigurna primanja u doba mirovine, mi se možemo posvetiti aktivnostima koje nam nose samo pozitivne rizike!', poručuje Andrijana Mušura Gabor.

UPOZNAJTE GOSPODINA FINA I SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE!

Sve ove, ali i ostale korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te kako napraviti dobar plan za mirovinu pratite na digitalnoj platformi umfo.hr. Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavlja vam interaktivni, omnichannel serijal 'Think Fin: Financije za svakoga'. Dio je to projekta jačanja financijske pismenosti koji provodi UMFO. Donosimo analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka koji će vam približiti trendove i ponuditi relevantna objašnjenja za planiranje boljih umirovljeničkih dana, a uz prvog hrvatskog virtualnog financijskog pomoćnika Gospodina Fina na Viberu možete dobiti i dodatne, personalizirane informacije!

Upoznajte Gospodina Fina na Viberu i saznajte kako dobiti poticaje na štednju do 750 kuna godišnje!

Kako štedjeti više i ostvariti prinose fonda i državne poticaje do 750 kuna godišnje, doznajte u razgovoru s Gospodinom Finom, prvim virtualnim financijskim pomoćnikom mirovinskih fondova. Gospodin Fin daje korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te vam pomaže štedjeti za mirovinu. Nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip i u suradnji s bihevioralnom stručnjakinjom sa ZŠEM-a dr.sc. Andrijanom Mušurom Gabor. 'Neovisno o tome jeste li mirovinski znalac ili ste tek dobili prvi posao, Gospodin Fin je definitivno osoba s kojom želite pročavrljati!', ističe Andrijana Mušura Gabor.

SKENIRAJ QR KOD ILI KLIKNI OVDJE I ZAPOČNI RAZGOVOR

'Tehnološka revolucija pokrenuta pojavom tehnologija kao što su 'cloud' i 'mobile computing', 'big data analytics' i  'machine learning' otvara potpuno nove servise i mogućnosti koje države na svim razinama mogu pružiti svojim građanima. Ove tehnologije odavno nisu rezervirane samo za Fortune 500 kompanije i građani s pravom očekuju efikasne digitalne servise u raznim područjima života, a jedno od važnijih je upravljanje osobnim financijama. Digitalizacija društva za rezultat treba imati povećanu efikasnost i olakšane procese, a to će u konačnici doprinijeti povećanju zadovoljstva građana. Tehnologija tako donosi značajnu korist zajednici i cijelom društvu', poručuju iz Infobipa. S Gospodinom Finom možete odmah razgovarati na Viberu!

ZAPOČNI RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!

Dobro je znati!

Iznos koji je na računu člana obveznog mirovinskog fonda je osobna imovina te osobe. Ne može biti predmet ovrhe i ne može biti dio stečajne mase člana fonda, kao niti stečajne mase banke skrbnika. Niti jedan iznos koji stoji na računu člana obveznog mirovinskog fonda ne može se dati u zalog, niti prenijeti u korist ikoga drugoga osim člana fonda. Hanfa

Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima Večernjeg i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar neidemdalje
neidemdalje
05:15 27.12.2020.

Na kraju uvijek ide "ako" pa tako i ovaj put: II stup je vaše vlasništvo ako vam ga država ne oduzme i da vam kao povoljniju mirovinu bez da vas išta pita....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije