Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OMOGUĆAVA UMFO

Gospodin Fin: Evo kako jednokratno povući 15 posto svoje mirovinske štednje!

15.05.2021.
u 15:36

Pratite najdetaljniji YouTube specijal o mirovinama u Hrvatskoj i saznajte sve o štednji u drugom i trećem mirovinskom stupu. S Gospodinom Finom napravite dobar plan za svoju mirovinu!

Prošle je godine u mirovinu otišlo 50.008 novih umirovljenika. Jeste li znali da u trenutku odlaska u mirovinu možete jednokratno povući 15 posto svoje mirovinske štednje iz drugog stupa?

Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova, podsjeća da je mirovinska štednja koju cijeli svoj radni vijek uplaćujete u obvezni mirovinski fond samo vaša, osobna i nasljedna imovina. Individualna kapitalizirana štednja koristi se isključivo za isplatu osobne mirovine iz drugog stupa, uz mogućnost jednokratne isplate 15 posto štednje. Evo kako.

POGLEDAJTE VIDEO I SAZNAJTE KAKO POVUĆI 15% SVOJE MIROVINSKE ŠTEDNJE

Glavni je uvjet da izaberete isplatu svoje mirovine iz prvog i drugog stupa. Mirovinu iz prvog stupa isplaćuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Da biste ostvarili pravo na jednokratnu isplatu, izračunata mirovina iz prvog stupa mora biti 15 posto veća od zakonom zajamčene najniže mirovine. Najnižu mirovinu dvaput godišnje određuje HZMO.

Za isplatu mirovine iz drugog stupa morate odabrati mirovinsko osiguravajuće društvo u koje se prebacuje cijela vaša mirovinska štednja iz obveznog mirovinskog fonda. S odabranim MOD-om sklapate ugovor o isplati svoje mirovine. Ako ste odabrali jednokratnu isplatu 15 posto svoje mirovinske štednje, važno je znati da će za taj iznos biti manja isplata vaše mirovine iz drugog stupa. Uz to, platit ćete i porez. Na isplate do 30.000 kuna stopa poreza iznosi 10 posto. Na iznos veći od 30.000 kuna platit ćete 15 posto poreza.

Kako biste se što bolje informirali o mirovinskoj štednji u drugom i trećem stupu te napravili dobar plan za mirovinu, pratite videoserijal Gospodin Fin na YouTube kanalu Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava. Na digitalnoj platformi umfo.hr pratite i analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka uz pomoć kojih ćete dobiti relevantna objašnjenja o mirovinama. Dio je to projekta financijske pismenosti koji provodi UMFO.

(Izvor: HZMO, siječanj 2021.)

Gospodin Fin: Važno je zapamtiti!

1. Kad ostvarite pravo na mirovinu iz prvog i drugog stupa, možete jednokratno povući 15 posto svoje mirovinske štednje.

2. Mirovina iz prvog stupa mora biti 15 posto veća od zakonom zajamčene najniže mirovine.

3. Na jednokratnu isplatu dijela svoje mirovinske štednje plaćate porez.

Dulje uplate znače i veću mirovinu

Jeste li znali da biste, kada biste željeli mirovinu u iznosu od 60 posto svoje zadnje plaće u prvom i drugom mirovinskom stupu, morali raditi do 70. godine? Muškarci u starosnu mirovinu danas mogu sa 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža. Žene trenutno u starosnu mirovinu mogu sa 62 godine i devet mjeseci te najmanje 15 godina mirovinskog staža. U prijelaznom razdoblju do 2029. postupno se izjednačava pravo na odlazak u mirovinu žena i muškaraca na 65 godina života.

Napravite dobar plan za svoju mirovinu

Razgovarajte odmah s Gospodinom Finom i na Viberu te saznajte dodatne, personalizirane informacije o štednji u drugom i trećem mirovinskom stupu te kako štedjeti za svoju mirovinu. Gospodin Fin nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s bihevioralnim stručnjacima i vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip.

PRISLONITE KAMERU MOBITELA I SKENIRAJTE QR KOD ILI KLIKNITE OVDJE I ZAPOČNITE ODMAH RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!

Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima Večernjeg i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije