Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dodjela

Najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u ponedjeljak dobivaju nagrade

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
02.12.2017.
u 11:32

Kriteriji izbora: izvrsnost u poslovanju, poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta i izvozni uspjeh

Večernji list i Poslovni dnevnik u ponedjeljak na svečanosti u Zagrebu dodjeljuju drugi put najprestižnije poslovne nagrade u zemlji. Titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili snažan utjecaj presudno utječu na gospodarska kretanja u zemlji, ali i mijenjaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu.

Stručni žiri i čitatelji mogli su birati nominirane gospodarstvenike: Željko Kukurin – Valamar Riviera, Silvio Kutić – InfoBip, Željko Pavlin – HS produkt, Marko Pipunić – Žito i Mate Rimac – Rimac Automobili.

Birana konkurencija

U konkurenciji za gospodarski događaj godine bili su nominirani: donošenje i provedba Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku (tzv. lex Agrokor), pad udjela javnog duga u BDP-u, početak realizacije LNG terminala, odobrenje sredstava EU za Pelješki most i rezultati ovogodišnje turističke sezone. Pri nominaciji, kao i pri izboru gospodarstvenika, žiri se vodio prema pet osnovnih kriterija: izvrsnost u poslovanju, natprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh.

Čitatelji obiju novina i stručni žiri lani su izabrali identično – za gospodarstvenika godine proglašen je predsjednik Uprave Adris Grupe Ante Vlahović, a gospodarski događaj godine bio je rast BDP-a. Evo što su o projektu Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista izjavili ugledni poslovni ljudi i naši partneri.

Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine ističe da iza uspjeha Ine stoji puno znanja, rada i energije te je uvjeren sam kako će i u godinama koje slijede o Ini govoriti kao o vodećoj hrvatskoj kompaniji, no vesele ga i uspjesi drugih. – S obzirom na sve to, sasvim je prirodno da budemo uključeni u inicijativu izbora najuspješnijeg gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine. Tržišne okolnosti stalno se mijenjaju, no Ina bilježi stabilnost i rast. Upravljamo najvećom moderniziranom maloprodajnom mrežom u Hrvatskoj, a naš veleprodajni udio je stabilan, kao i izvoz naftnih derivata. Raste domaća proizvodnja nafte, ali i plina na kopnu. Financijski smo stabilni i među vodećim smo hrvatskim ulagačima, posvećeni istraživanju i proizvodnji s ciljem obnove rezervi. Najveći smo hrvatski izvoznik već godinama, a upravo taj projekt donosi nove izvozne prilike. Istovremeno, želimo i dalje biti kvalitetan partner zajednici, poželjan poslodavac i faktor društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj – ističe Áldott.

Primož Polajnar, generalni direktor Hewlett-Packarda (HP) Adriatic naglašava da je HP ovaj projekt prepoznao kao iznimno važnu inicijativu u naglašavanju važnosti razvoja gospodarstva. – Budući da je HP, kao američka tvrtka, bitan dionik lokalnog gospodarstva, od velike nam je važnosti poticati izvrsnost na svim područjima ekonomije kao i njezin razvoj – navodi Polajnar.

Zajednički uspjeh

John Mathias Gasparac, predsjednik Uprave, PwC Hrvatska, ističe da, cijeneći važnost hrvatskog tržišta i gospodarskih subjekata koji na njemu posluju te svakodnevno surađujući s vodećim domaćim i inozemnim kompanijama, svjesni su potrebe, kvalitete i značaja projekta izbora najboljeg u gospodarstvu.

– Već 2. godinu podržavamo ovaj događaj, dajući tako doprinos izvrsnosti u poslovanju jer upravo ona jest ono čemu težimo i u što kontinuirano ulažemo, nastojeći aktivno sudjelovati u izgradnji povjerenja u društvu i rješavanju važnih problema. Trudimo se klijentima dati najbolji savjet i voditi ih kroz sve kompleksnije poslovno okruženje istovremeno potičući pozitivne promjene. Tako ostajemo strateški relevantni i zajednički postižemo uspjeh. Pozdravljamo ovakve inicijative jer njihovim promicanjem kao i isticanjem pozitivnih primjera u našem gospodarstvu, uz jasno vidljive i mjerljive rezultate, svi zajedno otvaramo prostore bolje i kvalitetnije budućnosti hrvatskog gospodarstva, ali i društva u cjelini – kaže Gasparac.

Izborom Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine nastoji se umjesto na političare i politička zbivanja, interes javnosti preusmjeriti na gospodarstvo i gospodarstvenike. Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, želi se otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj. Gospodarstveni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika i poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku, a što je zadnjih mjeseci posebno bolna tema, poruka je organizatora iz Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije