Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLOVNI FORUM UDRUGE PRSTEN

Gospodarski trendovi ohrabruju

Foto: Davor Puklavec/pixsell
28.06.2017.
u 10:56

Potpredsjednica Vlade M. Dalić rekla je da je nužna “razgradnja socijalističkih strahova koji opterećuju hrvatsku javnost”

Udruga bosanskih Hrvata Prsten i Hrvatska gospodarska komora okupili su jučer vodeće ljude hrvatske poslovne zajednice i predstavnike Vlade.

Kad su ozbiljne poduzetnike upitali koju bi želju zaželjeli od zlatne ribice rekli su da bi zaželjeli brže promjene koje bi dovele do konkurentnijeg poslovanja i boljeg stanja na tržištu rada.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić ustvrdila je da nam je nužna “razgradnja socijalističkih strahova koji uvelike opterećuju hrvatsku javnost”.

– Sadašnji dobri gospodarski trendovi ohrabruju i osiguravaju priliku da se nužne reforme provedu na način koji će biti društveno prihvatljiv i čija će dinamika biti ona koju društvo može prihvatiti – kazala je M. Dalić.

Bez papira do svih dozvola

Administracija i birokratizacija ishođenja dozvola najčešće su zamjerke državnoj upravi od strane poduzetnika, a resorni ministar Lovro Kuščević obećao je da će do kraja njegova mandata biti moguće ishoditi čak 100 različitih dokumenata uz pomoć sustava e-građanin te da je krajnji cilj tog projekta da se uopće ne moraju dostavljati dokumenti već tek zahtjevi za ishođenje pojedinih dozvola. Poduzetnici pak upozoravaju na problem nedostatne radne snage i činjenicu da će vrlo skoro taj problem postati akutan.

– Nisam siguran da obrazovanje i gospodarstvo idu u istom smjeru i rezultat toga je manjak kadra i višak nezaposlenih. Mi to već neko vrijeme osjećamo. Imamo IT stručnjake i s tim se ponosimo, oni su zvijezde. Nedostaju nam obrtnička zanimanja i to krucijalno. Uskoro ćemo doći do toga da će na gradilištima raditi Filipinci, a ne Hrvati – poručio je Pavo Zubak, jedan od najutjecajnijih hrvatskih poduzetnika. Odnos Hrvatske i BIH u gospodarskom smislu sudionici skupa uglavnom su hvalili pri čemu se isticao stav da je riječ o dvama gospodarstvima s iznimno bliskim vezama. Da je tome zaista tako svjedoči i činjenica da na području BIH posluje 200-tinjak hrvatskih tvrtki, ali i da je u BiH od 1993. do danas plasirano 1,1 milijarda eura vrijedan hrvatski kapital. 


Zajednička sjednica Vlada

Predsjednik Uprave IN2 grupe Ante Mandić napomenuo je kako se s izazovima poslovanja u BiH hrvatske tvrtke nose bolje od stranaca, ali i da bi im u poslovanju najviše pomogao slobodniji protok radne snage. Na skupu je najavljeno i da bi se uskoro trebala održati zajednička sjednica Vlada BiH i Hrvatske, a HGK koji je i suorganizator Prstenova foruma najavio je otvoranje svog predstavništva u Sarajevu.     

Komentara 2

SI
siskic
11:13 28.06.2017.

tebe i kradoljube treba razgraditi...i biti će sve normalno u društvu.

PU
Pukovnik
18:17 28.06.2017.

Jos malo i pusemo Bugarima i Rumunjima za vratom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije