Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ericsson Nikola Tesla

5G tehnologija treba postati strateški projekt države

5G mreža je budućnost
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/5
20.03.2018.
u 13:52

Peta generacija mobilnih mreža (5G) nije samo jedna u nizu tehnologija. Ona donosi nove prilike i velike mogućnosti za razvoj, povezivanje milijarde umreženih uređaja i omogućava velike mogućnosti za razvoj novih inovativnih rješenja i novih aplikacija

Predsjednica uprave Ericssona Nikole Tesle, Gordana Kovačević na događanju Usmjereni na budućnost, na kojem je uživo demonstrirana 5G tehnologija, pozvala je na nacionalni konsenzus oko digitalne transformacije te predložila premijeru Andreju Plenkoviću da upravo 5G bude uvršten među strateške projekte na razini zemlje.

Radi se naime, o novoj, petoj generaciji mobilnih mreža koje omogućavaju veće brzine interneta u kojem nema kašnjenja, preduvjet su online uvezivanju svih stvari te zapravo tehnološki skok koji će mijenjati načine života, rada i zabave.

Usto, G. Kovačević, najavila je ulaganje ENT-a u nove razvojno-istraživačke aktivnosti. Naime, uz Zagreb i Split bit će otvoren i novi centar u Osijeku. Riječ je o investiciji koja će rezultirati novim zapošljavanjem većeg broja stručnjaka, a nova lokacija Ericssona Nikole Tesle u Osijeku bit će, najbolji pokretač tehnološkog, gospodarskog i društvenog razvoja Slavonije, naglasila je G. Kovačević.

Osječki centar korak je u smjeru revitalizacije gospodarstva Slavonije, što je cilj i velikog Vladinog projekta Slavonija, Baranja i Srijem, u privatnoj investiciji koja spaja potencijal osječkog Sveučilišta s kompanijom liderom u području ICT-a, istaknuo je premijer Andrej Plenković te dodao da se država i sustav u cjelini moraju brzo prilagođavati globalnim promjenama u okviru četvrte industrijske revolucije.

Komentara 2

HR
Hrabraja
14:03 20.03.2018.

Nasoj vladi jedino moze biti strateški cilj novi Audi A6

JU
jurajuric116
09:25 21.03.2018.

ako je 5G strateški cilj onda se država kratkoročno mora odreči poreza. znači nebu Ericson imvestiral u tehnologiju nego operateri. treba operaterima dati porezno rasterečenje za svaku kunu koju ulože u 5G. bilo to kroz smanjenje naknada za RF spektar ili neki drugi vid poreza. cca 40% ulaganja ode državi, ako se država odrekne samo 20% operateri buju itekak investirali. a strateški partner operatera čist sumnjam da buje Ericson s obzirom da Huawei ima več gotova i povoljnija tehnološka riješenja za izgradnju 5G mreže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije