Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE NAPETOSTI

Prvi slučaj u EU protiv parametara tražilice: Googleu prijeti teška kazna

google
Reuters/PIXSELL
16.06.2017.
u 14:12

Ova kazna trebala bi srušiti rekord kada je riječ o zlouporabi monopola.

Bruxelles bi uskoro mogao snažno kazniti Google zbog načina na koji radi tražilica najpopularnijeg svjetskog pretraživača.

Očekuje se da će dužnosnici EU u sljedećim tjednima objaviti da je tvrtka zloupotrebljavala svoju dominaciju na tržištu pretraživanja kako bi izgradila svoju uslugu Google Shopping, a ukupna kazna mogla bi biti veća od milijardu eura, piše Financial Times i dodaje kako su Europska komisija i Google odbili komentirati slučaj.

Veliki tehnološki suparnici i viši političari u Parizu i Berlinu dugo su poticali Margrethe Vestager, europsku povjerenicu za tržišno natjecanje, da se više potrudi u tom slučaju. No odluka bi mogla pridonijeti transatlantskim napetostima koje su izbile prošlog ljeta kada je Apple kažnjen s rekordnih 13 milijardi dolara. Posljednje napetosti došle su nakon povlačenja Donalda Trumpa iz klimatskog sporazuma. 

Ova kazna trebala bi srušiti rekord kada je riječ o zlouporabi monopola. Ograničena je na maksimalnih 10 posto prihoda Alphabeta koji su prošle godine iznosili 90 milijardi dolara, a računa se tako da se uzme 30 posto Googleovih prihoda od kupnje koji se množe brojem godina tijekom kojih su zloupotrebljavali položaj.

Tvrtka će imati određeno vrijeme u kojem mora predložiti rješenje, a ako to ne učini, mogla bi biti novčano kažnjena. Za svaki dan kašnjenja uzimali bi im 5 posto prosječnog dnevnog prometa.

Komentara 2

ZO
zoranos
14:36 16.06.2017.

Birokracija čiji je jedini posao oderati one koji uistinu nešto rade i stvaraju! Fuj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije