Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALLIANZ GSC

Globalni kibernetički napad – 50 mlrd. $ štete

roboti umjetna inteligencija
Foto: Thinkstock
29.03.2018.
u 10:57

Razvoj umjetne inteligencije nosi tvrtkama veću učinkovitost, ali rizici koje generira mogu donijeti i goleme financijske štete

Razvoj umjetne inteligencije tvrtkama može donijeti veću učinkovitost, manje repetitivnih poslova i bolje iskustvo za klijente, ali i brojne rizike koji mogu rezultirati financijskim gubicima: izloženost zlonamjernim kibernetičkim napadima i tehničkim kvarovima povećat će se, a jačanjem povezanosti između društava i gospodarstava porast će i mogućnost poremećaja velikih razmjera i iznimnih financijskih gubitaka.

Globalni kibernetički napad većih razmjera potencijalno bi mogao izazvati gubitak veči od 50 milijardi dolara, no čak i poludnevni nestanak struje na lokaciji pružatelja cloud usluga može uzrokovati štete od oko 850 milijuna dolara.

U novom izvještaju “Uspon umjetne inteligencije: izgledi za budućnost i novi rizici” Allianz Global Corporate&Specialty, uz analizu prednosti i rizika robotizacije, ističe i rastuću implementaciju umjetne inteligencije u osiguravateljni sektor. Softver koji može razmišljati i učiti poput ljudskog bića osiguranjima je koristan jer barataju velikim količinama podataka i repetitivnim procesima, u kojima umjetna inteligencija ima veliki potencijal: u automatizaciji sklapanja polica i zahtjeva na brži i učinkovitiji način, analizi podataka u cilju smanjenja rizika, recimo detektiranju mjesta veće kibernetičke izloženosti, te u razvijanju novih proizvoda.

Tu je i mogućnost pružanja usluga klijentima 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Buduće generacije tzv. “jake” umjetne inteligencije moći će rješavati teške zadatke u gotovo svakoj industriji, od chatbotova koji nude financijske savjete do dijagnostike karcinoma, samovozećih automobila, vremenskih prognoza, obrade financijskih transakcija... Accenture tvrdi da bi umjetna inteligencija mogla udvostručiti godišnje stope gospodarskog rasta u 12 razvijenih gospodarstava do 2035.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
13:57 17.04.2018.

a kako opisati i kako se obraniti od frontalnog napada političara? osvojili su sve sfere ljudskih djelatnosti, oni 'odlučuju' o tome dal ću ja smjeti imati psa, dal će morati biti steriliziran, s kolko godina budem ja u penziju, kakva i kolko će mi biti penzija... oni, političari, jedini kroz dan borave vani kad požele, dok vi samo navečer kad idete doma, pa vas autobus izbaci, ili kad idete od auta do stana/kuće. oni vide sunce, vi ne. vi njih birate, oni vas ne. vi njih podržavate u njihovom životu, oni se trude zagorčati vaš, i još vas uvjeravaju da vam je sad bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije