Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznenađujuća poruka

Glavni ekonomist Svjetske banke za Europu: Razmislite o univerzalnom dohotku

Hans Timmer
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
29.09.2018.
u 09:20

"Političari gube mlade ljude jer za njih ovaj sustav ne radi – on je skrojen za ljude s dugoročnim ugovorima u velikim kompanijama, ne za njih"

Univerzalni dohodak nešto je o čemu biste trebali početi razmišljati i u Hrvatskoj, kao i o progresivnijem poreznom pristupu – to nije nešto što morate napraviti kao izdvojena zemlja, postoji širi interes za to, iznenađujuća je poruka iz usta Hansa Timmera, glavnog ekonomista Svjetske banke za Europu i središnju Aziju, s predavanja o globalnoj ostavštini financijske krize koje je održao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Objašnjavajući koliko se svijet korjenito mijenja nakon svake ekonomske krize, Timmer ističe da je nakon ove posljednje fokus na problemima raspodjele: prevladava osjećaj da sistem nije fer, da svi nemaju jednake šanse i da postoje grupe koje su obespravljene. Taj je osjećaj posebno jak među mladima.

– Potreban je novi društveni ugovor, a na putu prema njemu fokusiramo se na pitanja distribucije. Političari gube mlade ljude jer za njih ovaj sustav ne radi – on je skrojen za ljude s dugoročnim ugovorima u velikim kompanijama, ne za njih! Mirovinski sustav također im nije prilagođen – upozorava makroekonomist koji zagovara promjenu u cjelokupnoj organizaciji društva koje bi, kaže, trebalo raditi za sve, uspostaviti fleksibilnije tržište rada, ali istodobno i veću zaštitu ljudi koji rade u sustavu – nov i moderan koncept socijalne države.

– Države za to još nisu spremne. Važno je da društva i vlade shvate da svijet više nije isti. Ovo je trenutak u kojem moraju razmisliti o promjeni politika, drukčijem ekonomskom poretku. Ni u Hrvatskoj nema svijesti o tome koliko su promjene dramatične; nije više posrijedi postizanje veće učinkovitosti upravljanja, nego redefiniranje načina njegova funkcioniranja – zaključuje Timmer.

Komentirajući upozorenja na moguću novu krizu, ističe da su upozorenja uvijek dobra jer su poticaj da se utvrdi gdje smo, što se napravilo, a što nije. Smatra da je bankarski sustav puno zaštićeniji, a u središnjoj Europi, u koju se slilo mnogo kapitala, nestali su i fiskalni deficiti pa više nama tog problema, a izvoz raste. No i dalje postoje strukturni problemi. Prilagodbu digitalnim tehnologijama ne vidi kao prijetnju gubitkom poslova, nego kao priliku za kreiranje novih, uz novu regulativu.

– Nemoguće je predvidjeti točno vrijeme krize, ali može se vidjeti kad je nešto neodrživo: zato je jako bitno fokusirati se na održivost – poentira ekonomist.

Pogledajte video o 7 stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi:

Komentara 2

DU
Deleted user
12:12 29.09.2018.

Kriza se ponavlja harmonijski. Znaci za dvije do tri godine.

Avatar CORPUS OMNE . . .
CORPUS OMNE . . .
13:35 29.09.2018.

Univerzalni dohodak, progresivni porezni sustav, svrhovitost ispred učinkovitosti upravljanja, održivost i granice rasta, sustav koji fukcionira za sve, demografija, mladi, nova socijalna država, evo nove paradigme za ljevicu. Ima li kod nas ikoga koji to razumije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije