Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA KVALITETA

Gdje god se pojavimo, svi su prezadovoljni, ali teško je doći na police

Foto: Suzana Lepan Štefančić
14.12.2019.
u 23:15

Više od 8000 proizvoda ili usluga zaslužilo je znak “Hrvatska kvaliteta” koji se dodjeljuje od 1997.

U njihovu octu sirovine su potpuno prirodne, a sve, uključujući i ambalažu, nabavljaju u Hrvatskoj. Nema aditiva, niti ikakvih kemijskih pripravaka. I već 63 godine proizvode tako prirodni alkoholni, jabučni i vinski ocat od crnog vina te kvasinu.

Riječ je o tvrtki Mustač-Commerce iz Virovitice, čiji će proizvodi ubuduće nositi oznaku “Hrvatska kvaliteta”, za što su dobili i bespovratna EU sredstva.

Od ukupno 23 vaučera koje je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta podijelilo u posljednjem pozivu Znakovi kvalitete, čak su četiri otputovala u Virovitičko-podravsku županiju. Uz Mustač- Commerce zaslužili su ih Podrum Vineda, Poison city, tvrtka za proizvodnju i preradu ljekovitog bilja, te poduzeće Planataže, koje proizvodi i obrađuje kamilicu.

Poziv je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima, s najviše 250 zaposlenih. Tako dobivenim novcem iz europskih fondova, putem vaučera, nabavljaju se znakovi kvalitete od Hrvatske gospodarske komore ili Hrvatske obrtničke komore.

– Nadam se da ljudi cijene taj znak. Tendencija prepoznavanja hrvatske kvalitete i domaćeg proizvoda u porastu je. Primjerice, rast prodaje proizvoda s oznakom “premium” je 30 posto u posljednjih 10-ak godina, koliko god je to na ukupnom tržištu Hrvatske relativno malo. Ali ipak, građani su željni kupiti hrvatski proizvod.

Problem je, međutim, što hrvatski proizvodi, prirodni, OPG-ovski, teško dolaze na police – kaže Mate Vukušić, voditelj Tvornice octa Mustač-Commerce.

Znak Hrvatske kvalitete, po novome, nose njihova četiri proizvoda. Otvorit će im to, nadaju se, vrata hrvatskog i europskog tržišta.

– Ne može se uspoređivati 50 milijuna litara industrijskog octa u godini iz neke češke ili slovačke tvornice, u odnosu na naših 500 ili 800 tisuća litara potpuno prirodnoga octa. Gdje god se pojavimo, svi su prezadovoljni kvalitetom, ali teško je, ponavljam, doći na police. Nisam protiv uvoza, dapače, konkurencija je uvijek zdrava, ali ne ako je nelojalna – zaključuje Vukušić.

Podrum Vineda nastao je na temeljima tradicije obitelji Kaša i Kovač. Mlađe generacije zasadile su 2008. prve ozbiljnije površine autohtonom sortom graševina. I oni su dobili znak Hrvatska kvaliteta.

– Činjenica da smo u društvu Kraša ili Belja, a mali smo, imponira nam – govori Andrea Kaša. Godišnje proizvedu 35-40 tisuća litara vina, iz 10-ak hektara vinograda.

– Moj brat Neven i suprug Damir su osnivači tvrtke. Svi smo visokoobrazovani, isprva nam je to bio hobi, koji je, zbog obiteljskih korijena, prerastao u ozbiljnu, nagrađivanu tvrtku – ponosna je Andrea Kaša. 

Ključne riječi

Komentara 1

MU
Muzakus
19:25 16.12.2019.

Ima li to veze sa vlasti koju biramo zadnjih 25 godina ?? 😳 Pa naravno, ovaj puta potpuni zaokret. Mislav Kolakušić. USTAV. HR

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije