Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETIKA

Gazprom: Isporuke plina prema Hrvatskoj krenule novom rutom

Pušten u rad plutajući LNG terminal u Omišlju, stigao i  Plenković
Nel Pavletic/PIXSELL
02.10.2021.
u 15:39

Turski tok je plinovod koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora. Njegov kapacitet je 31,5 milijardi prostornih metara plina godišnje.

Ruski Gazprom započeo je u petak s prvim isporukama prirodnog plina Hrvatskoj i Mađarskoj putem novog plinovoda Balkanski tok, koji je nastavak Turskog toka i plinovoda u jugoistočnoj Europi.

Kako je Gazprom priopćio na svojim internetskim stranicama, isporuke plina putem nove rute moguće su zahvaljujući novom plinovodu koji je izgradio FGSZ u Mađarskoj, kao i dovršetku produljenja plinskog transportnog sustava u Bugarskoj i Srbiji, gdje su operateri Bulgartranszgas EAD i novosadski Gastrans izgradili i kompresorske stanice.

Turski tok je plinovod koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora. Njegov kapacitet je 31,5 milijardi prostornih metara plina godišnje.

Namjera izgradnje tog plinovoda bila je isporuka plina u Tursku, a potom u južne i jugoistočne europske zemlje preko turskog teritorija.

Ruske isporuke plina preko tog plinovoda u Mađarsku razbjesnile su ukrajinske vlasti, koja je sada izgubila prihode od naplate tranzita plina preko svog teritorija do Mađarske, a više ne mogu ni uvoziti plin iz Mađarske.

Ključne riječi

Komentara 2

SI
sisavac
20:26 03.10.2021.

Prvi dan su rusi za 4 puta smanjili dotok plina kroz ukrajinu, drugi dan za još pola. Ukrajina će sad osjetiti da je nevažna, mala i jadna, bez rusa skoro badava plina. Kakav uvoz plina iz mađarske, nikad nije plinn išao unatrag. Virtualno da. Nek im amer šalje plin. Sad će imati lijepe cijevi, prazne, taman da ih očiste, pokrpaju. Ono što nisu zadnjih 30 godina. I zadnji miraz iz sssr-a su upropastili. Sve što su odvukli su prodali potrošili popili. Sad će ukr političari morati pojasniti doma otkud sad 3 mlrd dolara namaknuti.

MX
Mister X
09:16 03.10.2021.

Ovo me veseli konačno da ćemo plin plaćati realno 50 do 70% jeftinije plin nego do sada . Pa zar nije to jednostavno velika sreća za građane ljude u EU ? Ili će nam naša obračunska braća to uskratiti ititi i dalje prodavati i plin Balkancima skupo kao robu iz Butika ? Da ne dođemo na ideju pa da zavolimo našeg najvećeg i smrtnog neprijatelja Rusiju i Putina ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije