Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IT INDUSTRIJA

Gates za regulaciju tehno velikana

Bill Gates
Foto: Reuters/Pixsell
28.06.2019.
u 08:45

Susosnivač moćnog Microsofta, filatropist i milijarder, protivi se “razbijanju” Big tech tvrtki, ali kaže da njihovu moć vlade moraju nadzirati

Američka četvorka tehnoloških divova Amazona, Facebooka, Googlea i Applea u posljednje vrijeme na meti je američkih i europskih političara zabrinutih zbog veličine i utjecaje koji te kompanije imaju u društvu i biznisu.

Moć velike četvorke neupitna je i mahom svatko od njih ima monopol u svom dijelu core businessa. Facebook je vladar društvenih mreža, Google je najmoćnija internetska tražilica s dominacijom i u mobilnom segmentu kada se radi o operativnom sustavu.

Amazon je najveća svjetska online trgovina, dok je Apple u vrhu hardverskog biznisa kada se radi o mobitelima, računalima i pripadajućim uslugama, a usto ima nevjerojatnu likvidnost.

Ono što posebice brine jest što sve te kompanije barataju s nevjerojatnom količinom podataka, posebice osobnih podataka svojih korisnika. Tome su pridonijeli i skandali s curenjem podataka poput najupečatljivijeg, onog Facebookova s Cambridge Analyticom, tvrtkom za analizu podataka koja je bila povezana s predsjedničkom kampanjom Donalda Trumpa te prikupljala podatke s milijuna Facebook profila ne bi li manipulirala objavama i plasiranjem informacija.

S one biznis strane, velika četvorka, upravo zbog monopola kojeg uživa, ne dopušta konkurenciju na tržištu, svaku prijetnju u obliku inovativne kompanije i moguće konkurenciju u sekundi asimiliraju kupnjom ili otimanjem ideja.

Stoga se demokratska senatorica i predsjednička kandidatkinja Elizabeth Warren zalaže da se tvrtke razbiju i ograniče.

Oglasio se i suosnivač Microsofta i filantrop Bill Gates koji je prije 20-ak godina bio u sličnoj poziciji.

Tadašnji pokušaj razbijanja Microsofta nije uspio, a Silicijska dolina naučila je lekciju i zapravo se osnažila.

Američko ministarstvo pravosuđa te je 1998. godine tužilo Microsoft zbog zabrinutosti da koristi nepravednu taktiku kako bi ojačao monopolistički položaj na tržištu osobnih računala. Sudac je presudio da Microsoft treba podijeliti na dva dijela, ali je ta odluka blokirana pa preinačena u žalbenom postupku.

Bill Gates, koji i dalje zastupa tezu da velikane ne treba razbijati, poziva na veću regulaciju tehno divova i to onu putem vlade. Njegova apel motiviran je utjecajem tehnologije na društvo.
“Tehnologija je postala toliko moćna i bitna da vlade jednostavno moraju početi razmišljati: što to znači u kontekstu izbora, što znači u kontekstu nasilja, što znači u kontekstu prisluškivanja vlasti koja omogućuju da saznate što se događa financijski ili s novcem od pranja droge.

Tako da, da, američka vlada trebala bi se uključiti u jače reguliranje tehno velikana”, poručio je Gates i naglasio kako bi regulacija mogla biti presudna kao osiguranje da se njen razvoj i mogućnosti koriste na pravi način, za dobrobit društva.

“Ne možete razdvajati tvrtke ili ih razbijati, morate promisliti u čemu je stvarni problem”, rekao je Bill Gates.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije