Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Otkriveno koliko je Dubrovnik zaradio od serije koja je zaludjela cijeli svijet

Dubrovnik - Game of Thrones
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/5
19.07.2017.
u 12:17

Jedan od najpopularnijih serijala na svijetu, "Igra prijestolja",  u Dubrovniku se počeo snimati 2011. godine.

Zahvaljujući snimanju serije "Igre prijestolja" u Dubrovniku, Dubrovačko-neretvansku županiju je od 2012. do 2015. posjetilo dodatnih 244.415 turista, koji su potrošili 126 milijuna eura, pokazuje znanstveni rad istraživača zagrebačkog Ekonomskog instituta.    

U radu "Učinci filmske industrije na turizam: Igra prijestolja i Dubrovnik" istraživači EIZ-a Marina Tkalec, Ivan Žilić i Vedran Recher evaluirali su učinak snimanja serijala "Igra prijestolja" na turističke rezultate u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U radu zaključuju da je snimanje te serije u Dubrovniku imalo izrazito pozitivne učinke na turističke rezultate.

Po njima, samo zbog snimanja te serije, Dubrovačko-neretvansku županiju je u razdoblju od 2012. do 2015. svake godine posjetilo u prosjeku 60 tisuća turista više.

Kumulativno, tijekom cijelog analiziranog razdoblja, Dubrovačko-neretvansku županiju zbog snimanja "Igre prijestolja" u Dubrovniku posjetilo 244.415 turista više, a oni su ostvarili gotovo milijun i pol više noćenja. Pritom su potrošili ukupno 126 milijuna eura.

Jedan od najpopularnijih serijala na svijetu, "Igra prijestolja"  u Dubrovniku se počeo snimati 2011. godine. Dubrovnik je pri tome izabran kao lokacija za King´s Landing, izmišljeni glavni grad sedam kraljevstva koji se učestalo pojavljuje u serijalu. Bogata i iznimno očuvana dubrovačka kulturna i arhitektonska baština sjajno se uklopila u srednjovjekovni kontekst serije, zbog čega se snimke dubrovačkih gradskih zidina, Lovrijenca i Lokruma često pojavljuju u serijalu.

Ove snimke, ističu znanstvenici EIZ-a, ostavile su snažan dojam na gledatelje serijala, podižući globalnu prepoznatljivost Dubrovnika i potičući potražnju za turističkim posjetima tom gradu. 

Komentara 9

DU
Deleted user
18:31 19.07.2017.

Gdje su ti silni novci zavrsili?kod Todorica,Milanovica,Plenkovica?Dok ljudi crnce za minimalac i majke placu za djecom koja bjeze u Njemacku.Hvala HDZ,hvala SDP,,HNS ....dabogda i vi plakali za vasom djecom i prosili na ulici.

BA
balance
12:54 19.07.2017.

A što mislite da su grad 91' zauzeli i srušili srbo-četnici, pa da su napravili još stariji Dubrovnik .Koliko bih tek onda grad zaradio!!

LU
lunar777
14:46 19.07.2017.

Kako su došli do te cifre baš sam znatiželjan? Kako su došli do broja turista koji su baš zbog toga došli u Dubrovnik...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije