Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preuzeli Pleso

Francuzi putnicima povećali cijene usluga za 100 posto

Croatia Airlines
Foto: Borna Filic/PIXSELL
08.03.2014.
u 15:00

Od novih, viših naknada zaradit će oko devet milijuna eura

Francuski koncesionari Zračne luke Zagreb, samo tri mjeseca nakon što su na 30-godišnje upravljanje preuzeli najveći hrvatski aerodrom, povećali su cijene usluga za putnike. Tako je naknada za zaštitu zračnog prometa od 5. ožujka povećana više od 100 posto, sa tri na 6,5 eura, dok će od kraja ovog mjeseca putnici u međunarodnom prometu plaćati naknadu od 15 eura, umjesto dosadašnjih 10 eura, a naknada za domaći promet iznosit će sedam eura, umjesto četiri eura.

Skuplji letovi

Sve tri naknade plaćaju putnici direktno, kupujući zrakoplovne karte, pa će time odsad iz Zagreba letjeti skuplje. U međunarodnom prometu zrakoplovna karta, s novim aerodromskim taksama, tako će biti skuplja oko 65 kuna, a u domaćem prometu oko 50 kuna. Na godišnjoj razini koncesionari okupljeni u tvrtki Međunarodna zračna luka Zagreb, prema procjenama upućenih, od novih naknada imat će oko devet milijuna eura dodatnih prihoda. Naime, Pleso ima oko dva milijuna putnika godišnje, no ne plaćaju svi navedene naknade. Primjerice, na tranzitne putnike ne odnosi se to povećanje, a procjenjuje se da će se barem na polovicu putnika odnositi poskupljenje. Francuski konzorcij ZAIC, koji čine građevinska tvrtka Bouygues i operator pariških zračnih luka Aeroport de Paris, obvezao se plaćati koncesijsku naknadu, njen fiksni dio, upravo prema broju putnika. Tako su u svojoj ponudi, kad je bio javni natječaj za koncesionara na Plesu, velikodušno obećali, pa je to ušlo i u koncesijski ugovor, da će za svakog putnika plaćati državi 1,25 eura. No tada nije bilo nikakvog govora o tome da će povećati naknade iz kojih će onda plaćati obećanih 1,25 eura po putniku. U MZLZ-u poskupljenje usluga za zaštitu zračnog prometa opravdavaju pak time što su obavljanje zaštitnih pregleda putnika i njihove ručne prtljage morali, sukladno europskim propisima, povjeriti privatnoj zaštitarskoj tvrtki. Te poslove dosad su obavljali djelatnici MUP-a, a odsad će to raditi djelatnici tvrtke Securitas Hrvatska. A to će, tvrde, poboljšati uslugu.

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

(Foto: Grgur Zucko/PIXSELL)

Odobrenje Agencije

Pri tome navode da sigurnosna naknada na pariškom aerodromu Charles de Gaulle iznosi 11,3 eura. Za poskupljenje usluga za međunarodne i domaće putnike navode da su dobili odobrenja nadležne Agencije za civilno zrakoplovstvo i da su o tome obavijestili zračne prijevoznike. No naši sugovornici pak kažu da su neki prijevoznici negodovali zbog povećanja cijena jer se usluga putnicima nije nimalo poboljšala.

>> 'Novi terminal na Plesu proradit će do kraja 2016.'

>> Nova uprava Plesa kani uvesti izravne letove u Kanadu

Komentara 31

BE
belimo
17:13 08.03.2014.

A ona dva lumena što su im uspješno"predali" zračnu luku traže od vlade još i nagradu. Moja preporuka: otpremnina 46-om u donji dio leđa....

DU
Deleted user
17:30 08.03.2014.

Bravo... Tako i treba, balkance do kože oguliti kad su nesposobni i korumpirani, a takvu i vladu biraju... Bar Bouygues zna posao, već s ispekli zanat na Istarskom ipsilonu... Što prije i autoceste u koncesiju, neka raja plaća harač...

NE
neki
16:51 08.03.2014.

Svaka takva strana "investicija" će biti ista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije