Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Franck za održivost globalne proizvodnje kave

Franck
Foto: Promo
1/6
27.08.2019.
u 16:36

Svjesni uloge i odgovornosti koju za sobom povlači status vodećeg proizvođača kave na hrvatskom tržištu, Franck posebno brine o kvaliteti sirovina i održivosti cjelokupnog lanca nabave i proizvodnje.

Kompanija sustavno ulaže u održavanje visoke razine kvalitete svojih proizvoda. No, usmjerena je i na razvojne projekte s ciljem osiguranja održivosti globalnog tržišta kave i konkurentnosti malih uzgajivača kave. Jedan od načina na koji to postiže je djelovanjem u sklopu društva International Coffee Partners, kao i inicijative „coffee&climate“ s vizijom osposobljavanja uzgajivača kave za učinkovitu prilagodbu i odgovor na klimatske promjene koje značajno utječu na dostupnost, kvalitetu i cijenu kave.

S namjerom da doprinese održivosti globalnog tržišta kave, Franck se 2014. pridružio probranom krugu vodećih europskih proizvođača i trgovaca kavom okupljenih u neprofitno društvoInternational Coffee Partners (ICP).

Franck tako aktivno sudjeluje u realizaciji razvojnih projekata na globalnoj razini pružajući potrebnu financijsku i savjetodavnu podršku. U sklopu ICP-a kompanija djeluje s ciljem osnaživanja i pružanja podrške malim uzgajivačima kave u primjeni održivih praksi koje im omogućuju povećanje prinosa, bolju kvalitetu usjeva, veću konkurentnost, učinkovitiji pristup tržištu te poboljšanje radnih i životnih uvjeta. Prednost za Franck ogleda se kroz osiguravanje dostupnosti najbolje moguće kvalitete sirovine što se dalje prenosi na krajnje korisnike odnosno potrošače.

Foto: Arena Hospitality Group

O udruženju International Coffee Partners (ICP)

ICP je neprofitna, pretkonkurentna organizacija koja okuplja osam vodećih proizvođača i trgovaca kavom u Europi: Joh. Johannson (Norveška), Löfbergs (Švedska), Neumann Gruppe (Njemačka), Paulig (Finska), Tchibo (Njemačka), Delta (Portugal), Lavazza (Italija) i Franck (Hrvatska). Osnovana je 2001. godine, a cilj je bio učiniti male uzgajivače kave konkurentnima oslanjajući se na održive prakse. ICP-ova vizija ide dalje od same provedbe pojedinačnih razvojnih projekata; ICP želi doprinijeti održivoj transformaciji sektora kave u cjelini. Inovativni regionalni programi u Srednjoj Americi, Ugandi, Tanzaniji, Indoneziji i Brazilu rezultirali su značajnim pogodnostima za obitelji uzgajivača, kao i cjelokupni opskrbni lanac. Uz pomoć zaklade Hanns R. Neumann Stiftung, provedbenog partnera, ICP-ovi projekti mogu se realizirati i provesti u djelo na globalnoj razini.

Inicijativa „coffee&climate“

Klimatske promjene značajno utječu na industriju kave, smanjujući površine pogodne za uzgoj, što dovodi do gubitaka u proizvodnji, koji u nekim godinama dosežu 2-3 %. Područja pogodna za uzgoj kave iznimno su osjetljiva na klimatske oscilacije. Najveće probleme predstavlja rast temperatura, jake kiše i vjetrovi te produljenje sušne sezone što rezultira razvojem različitih bolesti usjeva, erozijom i lošom kvalitetom tla te u konačnici smanjenim urodom i lošijom kvalitetom zrna kave.  

Kako bi pomogli malim proizvođačima kave, najvažniji akteri tržišta kave iz privatnog, razvojnog i istraživačkog sektora osnovali su inicijativu „coffee & climate“ (c&c) kojoj se pridružio i Franck.

Foto: Arena Hospitality Group

Inicijativa pomaže malim uzgajivačima kave u Brazilu, Srednjoj Americi, Tanzaniji i Vijetnamu da se učinkovito prilagode klimatskim promjenama i poboljšaju otpornost svojih sustava proizvodnje uz pomoć znanstveno utemeljenih inovacija.

Projekti imaju za cilj detaljnu analizu stanja te objedinjavanje znanja i iskustva o najboljim praksama u ciljanim regijama koje c&c obuhvaća – Brazilu, Guatemali, Hondurasu, El Salvadoru, Vijetnamu i Tanzaniji. Ove zemlje su odabrane još u inicijalnoj fazi zbog svoje strateške važnosti kao ključne regije za proizvodnju obje vrste kave arabice i robuste. Projekti uključuju aktivnosti poput primjene učinkovitih tehnika uštede vodnih resursa navodnjavanjem, razvoja pokrovnih usjeva kojima se sprječava pregrijavanje tla i uvenuće biljke kave i sl.

Poljoprivrednici aktivno sudjeluju u praktičnim edukativnim radionicama što im pomaže u odabiru i provedbi rješenja koja najbolje odgovaraju njihovim specifičnim potrebama. Nadalje, uzgajivači imaju pristup online platformi s objedinjenom bazom podataka s praktičnim savjetima, smjernicama i korisnim alatima.

Foto: Arena Hospitality Group

c&c su, kao razvojno partnerstvo, pokrenuli vodeći europski proizvođači i trgovci kavom okupljeni unutar društva International Coffee Partners„coffee&climate“ projekti imaju snažnu podršku njemačke razvojne agencije (GIZ), njemačkog federalnog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) u okviru razvojnog programa develoPPP.de te švedske međunarodne razvojne agencije (SIDA). Provedbu projekata na terenu vode konzultanti Hans R. Neumann Stiftung u suradnji s mnogobrojnim međunarodnim partnerima za unapređenje poljoprivrednog sektora povećavanjem konkurentnosti i održivosti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije