Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvostupanjska presuda

Franak: Za konvertirani CHF kredit dosuđeno 190.000 kuna preplaćenih kamata

franak
Patrik Macek/PIXSELL
26.01.2019.
u 23:15

Presudu je donijela Marija Skokandić, sutkinja Općinskoga suda u Dubrovniku, stalne službe u Korčuli, a banka mora platiti i 20 tisuća kuna sudskih troškova

Još jedan dužnik u CHF koji je konvertirao kredit u eurski dobio je prvostupanjskom presudom 190 tisuća kuna preplaćenih kamata.

Presudu je donijela Marija Skokandić, sutkinja Općinskoga suda u Dubrovniku, stalne službe u Korčuli, a banka mora platiti i 20 tisuća kuna sudskih troškova. Informaciju je objavila Udruga Franak koja podsjeća da 13. lipnja nastupa zastara za potraživanje preplaćenih kamata na temelju kolektivne presude, a 55 tisuća “konvertiranih” dužnika još uvijek ne zna stav Vrhovnog suda na kojemu su dvije revizije slučajeva konvertiranih kredita.

U najnovijoj presudi kod kredita od 239 tisuća CHF na 30 godina sud je utvrdio da nakon konverzije dužnik nije obeštećen za preplaćenu kamatu te da zakonom nije utvrđen način reguliranja nepoštenih kamatnih stopa. Primijenjen je izračun na temelju Zakona o obveznim odnosima koji propisuje da se u slučaju neugovorene kamate primjenjuje četvrtina zakonske zatezne kamatne stope.     

Pogledajte i galeriju Udruga Franak: Vrhovni sud hitno pozvan da odluči o revizijama

franak
1/4
Ključne riječi

Komentara 1

PH
Petarstijena-HR
15:28 27.01.2019.

Banke su na veliko pokrale građane i sada ih sustiže pravda.....Pravda je spora, ali dostižna..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije