Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PUNO RAZLOGA ZA ZADOVOLJSTVO'

Fortenova u devet mjeseci s operativnom dobiti od 231,7 milijuna eura

Fortenova grupa
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
29.11.2019.
u 19:01

Operativna dobit segmenta prehrane bila je 142,7 milijuna eura, odnosno, ostala je na istoj razini koja je bila u istom razdoblju godinu ranije zbog utjecaja loših vremenskih prilika na industriju pića i sladoleda u prvom dijelu turističke sezone, dok je grupa poljoprivreda imala rast profitabilnosti od 28 posto.

U prvih devet mjeseci tekuće godine Fortenova je kroz temeljno poslovanje, a koje uključuje maloprodaju i veleprodaju, prehranu i poljoprivredu ukupno realizirala 2,6 milijardi eura nekonsolidiranih prihoda ili 3,5 posto više u odnosu na isto razdoblje 2018. U rezultat idu u,liječeni prihodi Mercatora. Istodobno, ukupna nekonsolidirana operativna dobit temeljnog poslovanja (bez Mercatora) je dosegla 231,7 milijuna eura. Najveći doprinos rastu EBITDA imali su segment maloprodaje i veleprodaje s 19 posto, te segment poljoprivrede s čak 28 posto rasta, pa je tako operativna dobit maloprodaje i veleprodaje za devet mjeseci 2019. iznosila 62,1 milijun eura, a poljoprivrede 27 milijuna eura.

Operativna dobit segmenta prehrane bila je 142,7 milijuna eura, odnosno, ostala je na istoj razini koja je bila u istom razdoblju godinu ranije zbog utjecaja loših vremenskih prilika na industriju pića i sladoleda u prvom dijelu turističke sezone, dok je grupa poljoprivreda imala rast profitabilnosti od 28 posto. U usporedbi s rezultatima iz istog razdoblja 2018., proforma konsolidirani prihodi Fortenova grupe ukupno su rasli sedam posto i za devet mjeseci 2019. (bez Mercatora) i iznose 2,5 milijardi eura, a konsolidirana operativna dobit iznosi 200,3 milijuna eura. Rast prihoda, operativne dobiti i operativne marže te značajna kontrola troškova zahvaljujući mjerama optimiziranja operativnog poslovanja i podizanja efikasnosti, najvažnija su obilježja poslovanja Fortenova grupe u devet mjeseci 2019. godine. Konzum je bio najveći generator rasta i prihoda i operativne dobiti segmenta maloprodaje i veleprodaje, a najveći nacionalni maloprodajni lanac je uz rast prihoda od gotovo 4,8 posto zabilježio i rast svih ključnih pokazatelja poslovanja.

- Sve ono što smo realizirali u ovih devet mjeseci, a posebno unatrag dvije godine koliko sam u kompaniji, daje nam puno razloga za zadovoljstvo. Odlični rezultati koje smo postigli odraz su cijelog niza aktivnosti usmjerenih na podizanje efikasnosti ukupnog poslovanja- istaknuo je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe prezentirajući rezultate imateljima depozitarnih potvrda odnosno vlasnicima kompanije. Peruško je pritom podsjetio na nekoliko ključnih događaja koji su bili od presudnog značaja za poslovanje Fortenova grupe. Dodao je da su pokrenuli prodaju četiri kompanije iz netemeljnog poslovanja te prodaju našeg nekretninskog portfelja u kojem su odnedavno 143 nekretnine. Kao najveće izazove poslovanja u idućem razdoblju Peruško je naveo procese prijenosa imovine Mercatora u Sloveniji i Srbiji. Isto tako, jedan od izazova bit će i Zakon o poljoprivrednom zemljištu u Hrvatskoj koji ima negativan utjecaj na institucionaliziranu poljoprivredu, kao i na BDP Hrvatske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije