Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVORENO

Fortenova: Dug od 1,2 milijarde eura refinancirat će HPS i VTB

Fabris Peruško i Irena Weber
Foto: Robert Anić/PIXSELL
19.07.2019.
u 23:00

Činjenica da refinanciranje SPFA-e nismo morali tražiti od svojih vlasnika i sadašnjih vjerovnika dokazuje da je naše poslovanje održivo i da ima dobru perspektivu koju je prepoznao HPS Investment Partners, rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe

Najveća hrvatska kompanija, Fortenova, dogovorila je refinanciranje velikog roll-up kredita. Čak 1,2 milijardu eura tešku obveznicu upisat će američki fond HPS Investments i ruska državna banka VTB. I jedni i drugi su se ranije spominjali kao potencijalni kreditori, odnosno obje su financijske institucije dale ponudu Fortenovi, a na kraju je osmišljen model u kojem će oboje sudjelovati. Financijski će se jače izložiti HPS jer VTB sudjeluje s maksimalno 400 milijuna eura u aranžmanu.     

Skidanje ‘omče s vrata’

Spominjalo se i sudjelovanje Knightheada i to kao financijera 50 milijuna eura, ali njihovo sudjelovanje nije potvrđeno. Ugovorena je kamatna stopa od 7,3 posto uvećana za euribor, koji ne smije biti niži od jedan postotni bod. Stoga je kamata najmanje 8,3 posto. S obzirom na to da je efektivna kamata za postojeći roll-up kredit iznosila u prosjeku 12 posto ovim je aranžmanom Fortenova na godišnjoj razini uštedjela za najmanje 30 milijuna eura samo na kamatama. Da bi se aranžman mogao i službeno ugovoriti potrebna je potvrda skupštine suvlasnika Fortenove koja je sazvana za idući petak. Dvije trećine vlasnika moraju potvrditi odluku odbora direktora o refinanciranju, koje naravno uključuje i određena jamstva koja se daju na imovinu tvrtke. Ipak kako se može saznati ta su jamstva puno manja nego ona dana za postojeći roll-up kredit, a posebne klauzule ovog aranžmana uključuju i opcije po kojima bi se uvjeti financiranja mogli i značajno poboljšati.

Tako bi Fortenova ako uspije smanjiti ukupni dug na tri puta EBITDA mogla dobiti kamate neznatno veće od onih koje vrijede na tržištu, odnosno čak i ispod pet posto. Vjeruje se da će vlasnici potvrditi ovu odluku odbora direktora jer je u ovom trenutku u kojem je Fortenova i dalje kompanija bez boniteta dogovoren aranžman koji tvrtki skida ‘omču oko vrata’ kako se moglo definirati postojeće financiranje u kojem je ugovoreno da kamata raste iz mjeseca u mjesec te da se penje i do 14 posto. Ključni posao osiguranja jeftinijeg kapitala ovim je aranžmanom dogovoren pa će se već u idućim mjesecima fokus poslovanja preseliti na jačanje profitabilnosti i povratku izgubljenih tržišnih udjela. U priopćenju koju su iz Fortenove prigodom objave vijesti o dogovoru o refinanciranju poslali medijima, Fabris Peruško, izvršni direktor tvrtke komentirao je da je posebno ponosan na činjenicu da su na otvorenom tržištu ugovorili 1,2 milijarde eura. 


– Činjenica da refinanciranje SPFA-e nismo morali tražiti od svojih vlasnika i sadašnjih vjerovnika dokazuje da je naše poslovanje održivo i da ima dobru perspektivu, koja je prepoznata od strane HPS Investment Partnersa. Sudjelovanje VTB banke, po odobrenju njihovog kreditnog odbora, jednog od naših vlasnika, te dosadašnjeg kreditora kompanije, u ovom financiranju jasno pokazuje da oni koji dobro poznaju naše poslovanje vjeruju u budućnost kompanije i na tome im zahvaljujem – izjavio je Fabris Peruško. Vjeruje da će većina imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe prepoznati da im aranžman osigurava srednjoročnu financijsku stabilnost pod prihvatljivim uvjetima, koji se s vremenom mogu i poboljšati, pa je imatelje depozitarnih potvrda pozvao da glasaju za odobrenje refinanciranja.

Glasanje do 25. srpnja

Izvršni direktori Fortenova grupe sazvali su Glavnu skupštinu društva, a Uprava STAK-a sazvala je skupštinu imatelja depozitarnih potvrda radi glasanja o odobrenju Fortenova grupi za provedbu aranžmana refinanciranja. Elektroničko glasanje imatelja depozitarnih potvrda završava u četvrtak, 25. srpnja, a Glavna skupština će se održati 26. srpnja 2019. godine. Tako će tehnički izgledati proces potvrđivanja dogovora kojeg su iznjedrili čelni ljudi Fortenove. U ovaj je proces bio uložen golem trud s obzirom na to da je pronalazak novih financijera bio ključ opstanka kompanije. Na kraju su imali dvije dobre ponude koje su se preklopile kako bi nastao kvalitetan aranžman za kompaniju. Fortenova se i dalje ne može zadužiti kod klasičnih banaka jer ima loš bonitet pa je novac mogla tražiti ili novim vlasničkim restrukturiranjem ili kroz suradnju s investicijskim fondovima spremnima na rizik.

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
13:53 19.07.2019.

Produzili su agoniju na kraju ce narod placat kao i za Muljanik. Samo Borgova rjesenja bit ce jako skupa

TH
theodor123456
14:24 19.07.2019.

iz duga u dug

DU
Deleted user
14:33 19.07.2019.

Iz redovnog poslovanja tzv.fortenova nikada nece moci vratiti kredit sa tako visokim lihvarskim kamatama.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije