Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganja i prinosi

Fondovi ulažu u luke, Končar, Podravku...

Podravka
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
10.06.2016.
u 17:00

Zanimaju ih i investicije u energetiku, turizam

Iako od osnutka obvezni mirovinski fondovi nemaju previše slobodnog prostora za kreiranje svog ulaganja, jer su primjerice do sredine 2013. morali najmanje 50 posto portfelja uložiti u domaće obveznice, ipak su u 14 godina ostvarili prosječan prinos od 5,76 posto. Bez obzira na ograničenja, činjenica je da su u kriznim godinama hrvatske dionice imale bitno niži rast od europskog prosjeka. No, uvijek ima onih čiji je potencijal velik, što su fondovi i nedavno pokazali kupnjom 20,4 posto udjela u Končaru EI. Važniji su i dioničari u, primjerice, Podravki, Luci Ploče i Luci Rijeka. Fondovi pokazuju zanimanje i za ulaganja u infrastrukturne projekte kao što su energetika i privatizacija autocesta, u posljednje vrijeme i u turističke kompanije, ali i sve ostale kvalitetne koje mogu donijeti dugoročan prinos i korist za članove.

I zbog smanjivanja prinosa na hrvatskim obveznicama, logično je usmjeravanje ulaganja na druge vrste instrumenata koje će donijeti bolje prinose članovima. Zato je nužan i razvoj domaćeg tržišta kapitala, a to podrazumijeva i izlazak tvrtki na burzu. Prema zakonu, ulaganja fondova u obveznice i dionice na domaćim i svjetskim tržištima moraju zadovoljiti stroge i jasno definirane uvjete ulaganja. Fondovi mogu u manjoj mjeri ulagati i u investicijske fondove i depozite kod banaka. Sva ulaganja nadzire Hanfa. Udio ulaganja na domaćem tržištu je 85 posto, a ostatak od 15 posto odnosi se na ulaganja na stranim tržištima, i to pretežito u dionice i dioničke fondove. Prema posljednjim podacima, imovina pod upravljanjem u obveznim fondovima iznosi 75 milijardi kuna.

Prije dvije godine uvedena su tri potportfelja unutar obveznih fondova – A, B i C, čime je osiguranicima omogućen izbor ulagačkog miksa sukladno individualnim planovima koje imaju, ali i preferenciji rizika koji su spremni preuzeti i shodno tome očekivani prinos na dulji rok, uz odgovarajuću regulativu i ograničenja.

Prilagodba članovima

Kategorije su prilagođene članovima različite životne dobi, a razlikuju se po udjelu dionica, obveznica i drugih udjela koji mogu biti uloženi u Hrvatsku, članice Europske unije ili u zemlje OECD-a, a temeljem čega se i očekuju razlike u prinosima. Zanimljivo je da više od 90 posto novih članova nije samostalno izabralo kategoriju, pa su raspoređeni u mirovinski fond kategorije B. No takav podatak i ne iznenađuje s obzirom na to da još uvijek velik broj članova ne bira samostalno mirovinsko društvo u kojem će štedjeti, pa raspodjela ide preko REGOS-a po uhodanoj proceduri. Zakonom je omogućeno da članovi mogu promijeniti kategoriju fonda svake treće godine, bez naknade.

Potportfelj ili kategorija A po strukturi imovine većinom je izložena hrvatskim i stranim dionicama, maksimalno do 55 posto neto imovine pojedinog mirovinskog fonda. Taj je fond primjereniji mlađim osiguranicima kojima je do ispunjenja dobnih uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu (referentni dan) prema Zakonu o mirovinskom osiguranju ostalo deset ili više godina. Taj je potportfelj, uvjetno rečeno, rizičan jer po svojoj strukturi ipak više sliči uravnoteženim investicijskim fondovima. Drugi, B potportfelj ili kategorija može ulagati u dionice do maksimalno 35 posto imovine fonda, a minimalno 50 posto bit će uloženo u niskorizične obveznice. U kategoriji C ulaganje u dionice nije dopušteno. Prema zakonskim odredbama, osiguranici kojima je ostalo 10 godina do umirovljenja neće smjeti biti u rizičnijem A portfelju, već će biti prebačeni u B ili C, ovisno o odabiru. Kako bi se pred umirovljenje maksimalno očuvao ušteđeni novac osiguranika, pet godina uoči umirovljenja osiguranici će automatski biti prebačeni u C portfelj.

Automatsko prebacivanje

Osobno je pravo svakog građanina, člana obveznog mirovinskog fonda, da odluči o tome u koju će se kategoriju fonda učlaniti. Ako sami ne izaberu fond, Regos će ih pitati žele li u A ili B kategoriju fonda. Promjena kategorije fonda je besplatna. Regos će, pak, automatizmom članove fondova „prebacivati” kad steknu uvjete za prelazak u drugi fond. U praksi to znači da će Regos člana fonda kategorije A, na dan kada ispuni uvjet da do ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu ima deset godina, automatski prebaciti u mirovinski fond kategorije B kojim upravlja isto mirovinsko društvo. Ako je, pak, član fonda kategorije B i do stjecanja uvjeta za umirovljenje ima manje od pet godina, Regos će ga prebaciti u mirovinski fond kategorije C kojim upravlja isto mirovinsko društvo.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije