Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
porast investicija

Fitch potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske, Plenković: 'To je potvrda kvalitetne reakcije Vlade na krizu'

Andrej Plenković
Goran Stanzl/Pixsell
05.12.2020.
u 07:46

Ove godine javni dug će se povećati i iznosit će će 87,4 posto BDP-a, a u 2021. bi trebao pasti na 85,5 posto, te na 81,6 posto u 2022. godini, procjenjuje Fitch, te napominje da je financijski sektor ostao jak, a banke su zadržale visoku likvidnost.

Kao što je to učinila u lipnju, rejting agencija Fitch je u najnovijom izvješću od 4. prosinca potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske 'BBB-', a izglede procijenila kao stabilne.

U lipnju je Fitch predviđao da će hrvatsko gospodarstvo pasti za 8,4 posto ove godine, a u najnovijem izvješću očekuje se pad BDP-a od 9 posto. Unatoč boljim rezultatima u turizmu od predviđanja, za veći pad BDP-a zaslužna je pogoršana epidemiološka situacija koja je dovela do smanjenja osobne potrošnje i izvoza usluga, a i kratkoročne prognoze su loše zbog novih epidemioloških mjera.

Kao pozitivne stranu Fitch ističe dobre izvozne rezultate, te što su se izvoznici pokazali otpornim na izazove pandemije. Dobri izvozni rezultati spriječili su drastičniji pad BDP-a, smatra Fitch.

Budući da će se i u sljedećoj godini osjećati ekonomski efekti pandemije koronavirusa te da će trebati vremena da se oporavi sektor usluga, Fitch predviđa ekonomski rast od 3,8 posto u 2021. godini. Očekuje se porast investicija zahvaljujući javnim investicijama u obnovu Zagreba oštećenog potresom. Rast od šest posto očekuje se u 2022. godini kada nestanu ekonomski efekti pandemije, te kada poraste potražnja zahvaljujući postupnoj implementaciji projekata vezanih uz instrument za oporavak "Next Generation EU".

Ove godine javni dug će se povećati i iznosit će će 87,4 posto BDP-a, a u 2021. bi trebao pasti na 85,5 posto, te na 81,6 posto u 2022. godini, procjenjuje Fitch, te napominje da je financijski sektor ostao jak, a banke su zadržale visoku likvidnost.

Plenković: Potvrda kvalitetne reakcije Vlade na krizu

Najnovija odluka agencije Fitch o zadržavanju investicijskog kreditnog rejtinga Hrvatske, potvrdila je i stabilne izglede za buduća kretanja rejtinga. Naglašena je i važnost političke stabilnosti i brze uspostave nove Vlade nakon pobjede HDZ-a na izborima za Hrvatski sabor u srpnju 2020., kao i usvajanja novog proračuna za 2021. te 5. kruga porezne reforme.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio je odluku agencije Fitch o zadržavanju investicijskog kreditnog rejtinga na razini BBB- uz stabilne izglede. ,,Zadržavanje kreditnog rejtinga na investicijskoj razini potvrđuje da smo u okolnostima pandemije COVID-19 uspjeli održati stabilnost gospodarstva bez značajnijih neravnoteža, ostvarili napredak na putu prema europodručju i pristupili ERM II te omogućili visoke iznose potpora privatnom sektoru kako bismo očuvali radna mjesta. Nastavljamo voditi razboritu fiskalnu politiku, usmjereni na daljnje reforme i porezna i administrativna rasterećenja kako bismo poboljšali poslovno ozračje i povećali investicije'', poručio je Plenković.

Dodao je da je kvalitetno upravljanje u ovoj krizi pokazalo da je Hrvatska u stanju ne samo zadržati investicijski kreditni rejting kod agencija Fitch i Standard & Poor's, nego dobiti iskorak kod Moody'sa koji je najkonzervativnija agencija.

U 2020. očekuje se proračunski deficit od osam posto BDP-a. I dok vlada predviđa da će proračunski deficit u 2021. biti 2,9 posto, Fitch očekuje da on iznosi 3,5 posto BDP-a, dok bi 2022. godine trebao iznositi 2,2 posto BDP-a.

Time se potvrđuje da Vlada nastavlja s provedbom stabilne fiskalne politike, za koju Fitch ocjenjuje da još od 2016. godine ostvaruje rezultate koji nadmašuju fiskalne ciljeve.

Pozitivan utjecaj na odluku Fitcha o zadržavanju investicijskog kreditnog rejtinga proizlazi i iz dostupnosti sredstava iz Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a te Plana oporavka, iz kojih je Hrvatska osigurala preko 24 milijarde eura u narednom desetljeću.

Prema agenciji Fitch, Hrvatska se nalazila ispod razine investicijskog kreditnog rejtinga od kolovoza 2014. godine sve do lipnja 2019. godine, kada se vratila na investicijsku razinu, koju je zadržala do danas.

Ključne riječi

Komentara 63

Avatar sadmitrebato
sadmitrebato
08:36 05.12.2020.

opet se javio patološki lažljivac te kralj demagogije i populizma plenković, kao prvo fitch nam nije povećao rejting nego nas je ostavio u smeću BBB-, kao drugo imamo najgori kreditni rejtin u cijeloj EU, nitko nema gori od nas (a ita, rum i cipar imaju isto BBB-) kao treće svi nam predviđaju veći pad bdp-a za 2020. nego što je vlada prognozirala, kao četvrto imat ćemo najveći pad BDP-a za 2020. u cijeloj EU, osim možda italije, i to sve je za hvalu??!?!?!?!

Avatar nosac
nosac
08:45 05.12.2020.

Plenković: Zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga potvrda kvalitetne reakcije Vlade na krizu.....znači zadržavanje kreditnog rejtinga hrvatske u smeću i najgori kreditni rejting u cijeloj EU je potvrda kvalitetnog rada vlade?

DU
Deleted user
08:41 05.12.2020.

Ekonomija konobara, sobarica i stranačkih parazita. Dok ima kredita bit će i Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije