Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRIGA O BUDUĆNOSTI

Financijski savjeti za mlade: kako par jednostavnih savjeta može sačuvati novce i živce u životu

Financijska pismenost
Foto: Shutterstock
1/2
04.10.2019.
u 09:15

Možda ste imali sreću da su vas roditelji od malena učili financijama pa nemate tih problema, ali što je sa svim ostalima koji se s financijama susreću tek kada krenu raditi i zarađivati?

Uz sve šarolike predmete koje naši osnovnoškolci i srednjoškolci mogu pohađati tijekom svojeg školovanja, nažalost niti jedan se ne bavi financijskom pismenošću. Matematika ih može naučiti obračun kamata međutim vođenje osobnim financija je puno složenije od zbrajanja troškova i računanja rate kredita. Taj bitni nedostatak u životu mladih nadoknađuju donekle roditelji, međutim škole i sustav zaostaju, pa tako mladi ljudi danas imaju krive predodžbe, uglavnom crno bijele, o kreditima, kreditnim karticama i financijskom svijetu. Kako bi bolje razumjeli pojam novca i financijske pismenosti, te sigurno zakoračili u svijet odraslih, donosimo par savjeta za mlade:

Naučite se kontrolirati
Kao i u većini situacija, samokontrola je vrlo bitna kod osobnih financija. Iako na prvu zvuči kao nekakva zabrana, to nikako ne znači da si mlada osoba ne smije priuštit nešto skupo ili nepotrebno. Dapače, stvari koje nas vesele ili inspiriraju nam daju pozitivnu energiju i ne treba ih gledati samo kroz potrošene novce. Međutim, najlakše je „peglati karticu“ i ne misliti, dok će oni smireniji procijeniti da li je dobar trenutak za kupovinu i sagledati veću sliku. Možda nove cipele i nisu toliko skupe, ali ako nas čeka ljetovanje, upis nove akademske godine i nekakva važna prigoda, možda je bolje pričekati malo i vidjeti hoće li financijska situaciju dopustiti sve te troškove, i mogu li se oni nekako ublažiti. Što prije mladi nauče da je bolje kupovati stvari koje si mogu „normalno“ priuštiti i relativno brzo otplatiti, to će im financijske obveze biti urednije.

Brinite o budućnosti
Ovdje ne mislimo na mirovinu, iako je i to tema o kojoj je važno brinuti, ovdje mislimo na financijsku budućnost u sljedećih 10ak godina i kako ju moramo naučiti zaštititi. Ako se nećemo brinuti o našim novcima, postoji mogućnost da će nas drugi moći zavesti pričama i nećemo znati je li savjet koji nam daju valjan ili ne. Možda se čak i neće raditi o zlonamjernim savjetima ili ljudima ali će u konačnici biti na našu štetu. Zato je bitno financijski se educirati kako bi mogli sami donijeti bitne odluke te prepoznati potencijalne opasnosti, pa čak i ako nam ih daje „stručna“ osoba. Prvi korak je naučiti kako novac i financije funkcioniraju, dalje je sve lakše.

Foto: Shutterstock

Imajte troškove pod kontrolom
Ako pročitate bilo koju knjigu o financijama ili edukativnu brošuru, shvatit ćete jednu stvar, možete zarađivati više od Ronalda, ako su vam troškovi veći od zarade svejedno nećete ništa imati. Ta kontrola troškova je zajednička mladima i starima, samcima i obiteljima, studentima i vlasnicima mega korporacija. A najbolji način za držanje financija i novčanika pod kontrolom je budžetiranje. Jednom kada uočite kako najmanja sitnica, poput kupovine kave i soka u skupljem kafiću, može vidno podići mjesečne troškove, shvatit ćete da male promjene mogu imati veliki utjecaj na vaše financijsko stanje.

Fond za crne dane
Svi se možemo malo „zaigrati“ i nitko od nas nije imun na neke stvari koje nam život znače. Nebitno je li to omiljeni parfem, najnoviji mobitel ili putovanje, bitno je znati da će nam se najbolja prilika dogoditi kada se najmanje nadamo i da je dobro imati neku zalihu baš za takve slučajeve. Crni fond nije nužno čarapa ili madrac pun novaca, to može biti i nekakva planska štednja, banke danas nude mnoge poticaje koji će još obogatiti našu štednju, ali je bitno unaprijed računati da je dobro dio primanja odvojiti sa strane i ne računati s njima. Ta zaliha će vam pomoći da mirnije spavate, a možda si i priuštite to putovanje koje ste oduvijek htjeli.

Zapamtite, ne trebate biti financijski analitičar da bi mogli uspješno voditi vlastite financije, bitno je da znate temeljne stvari, imate na umu ciljeve u životu i vodite brigu o stanju financija.

Sadržaj je nastao u suradnji s Raiffeisen mirovinskim fondovima

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije