Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financial Times

Rimac Automobili, Nanobit i Infinum na listi najbrže rastućih

Foto: Reuters
09.04.2018.
u 18:10

O poduzetništvu se u nas obično govori u kontekstu prepreka i nepoticajnog okružja, ali brzorastućih poduzeća iz godine u godinu ipak je sve više, a na tom su tragu i najnoviji podaci Eurostata.

Usto, na novoj Financial Timesovoj listi 1000 najbrže rastućih u Europi našle su se tri hrvatske tvrtke – Rimac Automobili (144. mjesto), proizvođač računalnih igara Nanobit (488.) te softverska tvrtka Infinum (508.).

FT svoju listu temelji ponajprije na kriterijima (trogodišnjeg) rasta prihoda, a za ulazak na nju ovaj je put trebala prosječna godišnja stopa rasta od najmanje 34,6%, uz dosegnutih najmanje 1,5 mil. eura prihoda. Rimac Automobili u tri su godine (2013. – 2016.) prihod povećali oko devet puta (prosječan godišnji rast 112%), dok su Nanobit i Infinum istodobno povećavali prihode po stopi od oko 62%.

Na FT-ovoj listi europskih top 1000 po rastu najbrojnije su upravo tehnološke kompanije. Eurostat pak prati ukupan broj brzorastućih tvrtki, i to prema kriteriju rasta zaposlenost. To podrazumijeva prosječan godišnji rast broja zaposlenih za više od 10% u tri godine, a u obzir se uzimaju tvrtke s najmanje 10 zaposlenih na početku razdoblja.

Prema Eurostatu, u Hrvatskoj je takvih oko 12% (u odnosu na sve s više od 10 zaposlenih), a njihov je broj 2016. u odnosu na 2015. porastao 6,3%, na 1556. Od toga ih je najviše u proizvodnji, trgovini, građevinarstvu i transportu.

Tempo rasta broja brzorastućih tvrtki od šest posto znači, međutim, usporavanje (prethodno je bio dvoznamenkast), a ujedno je i znatno slabiji od prosjeka EU (+14%). 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije