Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fidget spinner

EK upozorava: Popularni gadget može biti opasan za djecu

Fidget Spinner
Foto: Frank May/DPA/Pixsell
12.03.2018.
u 14:12

Europska komisija lani je s tržišta povukla 11 modela fidget spinnera

Fidget spinner, igračka koja je lani izazvala pravu pošast među djecom diljem svijeta, može predstavljati zdravstveni rizik, objavila je u ponedjeljak Europska komisija u redovnom godišnjem izvješću o opasnim proizvodima. 

Trokraka spravica nalik na propeler može se vrtjeti na prstu, prebacivati s jedne ruke na drugu ili se jednostavno korisititi kao 'zanimacija' za ruke. 

Ljubitelji igračke kažu da je jako zarazna i da pomaže u ublažavanju stresa. Međutim, pošto fidget spinneri često imaju ugrađenu bateriju, Europska komisija smatra da predstavlja rizik za djecu jer se baterije lako mogu domoći i progutati je

Europska komisija lani je s tržišta povukla 11 modela fidget spinnera zbog toga što nisu ispunjavali europske sigurnosne standarde za igračke. 

Komisija svake godine objavljuje izvješće o opasnim proizvodima na tržištu koje treba zabraniti, povući s tržišta ili na njih upozoriti. Na listi se može naći sve od igračaka, odjeće i kozmetike do automobila i strojeva. 

Najčešće se ipak radi o igračkama jer često imaju sitne dijelove kojima se mala djeca mogu ugušiti ili sadrže opasne kemikalije. 

Godine 2017. najviše takvih proizvoda, 53 posto, proizvedeno je u Kini, a 26 posto ih je bilo iz EU-a. 

Fotografije koje su nas nasmijale, ali i šokirale. Najveći hit dolazi iz središta Zagreba:

Fidget Spinner
1/30

Komentara 3

Avatar Ivo Hrvatina
Ivo Hrvatina
14:39 12.03.2018.

EK upozorava: Popularni gadget može biti opasan za djecu a na zapadnom balkanu posebno popularna domoljubna hendikepiranost i lopovluk mogu biti opasni za susjedno europsko stanovnistvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije