Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganja

Fiat Srbiju vozi u Europu, u tvornicu u Kragujevcu ulaže 944 mil. eura

Fiat 500C02
Slavko Midžor/PIXSELL
12.09.2010.
u 14:12

Kragujevačka tvornica Fiata 2012. trebala bi, naime, početi s proizvodnjom novog modela automobila klase “L0“ namijenjenog tržištima EU i Amerike, a planirani kapacitet je 200.000 automobila godišnje.

Kompanija Fiat u iduće će dvije godine u Srbiju investirati 888 milijuna eura, izjavio je srbijanski mministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, ističući kako je u pripremu tvornice u Kragujevcu već uloženo oko 100 milijuna eura.

Iduće godine Talijani bi trebali uložiti još 573, a 2012. više od 200 milijuna eura, a ukupna će ulaganja u tu investiciju na kraju biti oko 944 mil. eura. Kragujevačka tvornica Fiata 2012. trebala bi, naime, početi s proizvodnjom novog modela automobila klase “L0“ kojim bi se trebala zamijeniti proizvodnja modela multipla, musa i idea koji se danas proizvode u najvažnijoj i najvećoj FIAT-ovoj tvornici u Italiji, Mirafiore u Torinu. Namijenjen je tržištima EU i Amerike, a planirani kapacitet je 200.000 automobila godišnje. Već u prvoj godini poslovanja, Talijani očekuju prihod od oko 500 milijuna eura, a u 2013. čak 1,3 milijarde eura, naglasio je Dinkić za Večernje novosti.

Ta investicija, kao i druga ulaganja u industriju i građevinarstvo, za koje je vlada izdvojila 15 milijardi dinara, uz odmrzavanje plaća i mirovina te rast potražnje, Srbiji će donijeti rast BDP-a od najmanje 4 %, uvjeren je Dinkić. 

Srbijanska investicija Fiata prije nekoliko je mjeseci izazvala burne reakcije FIOM-a (Udruge talijanskih metalurgijskih radnika) koji ju je proglasio neustavnom i najavio borbu protiv nove politike talijanske automobilske kuće kojom se, prema njihovu mišljenju, FIAT sve više pretvara u globaliziranu multinacionalnu tvrtku koja zapostavlja tvornice u Italiji. Predsjednik upravnog odbora Fiata Sergio Marchionne u razgovoru za talijanski dnevni list “La Repubblica“ tada je izjavio kako je Srbija izabrana kao zemlja u koju im se najviše isplati ulagati jer tamo ne samo što postoji ozbiljnost sindikata nego se njihovi ciljevi i projekti priznaju kao važni i daje im se prioritet. To s Italijom više nije slučaj i ne želimo riskirati prekide u proizvodnji, što nam se nemalo puta dogodilo na Apeninskom poluotoku, objasnio je Marchionne.

Komentara 44

DU
Deleted user
14:34 12.09.2010.

mogli bi mi nesto i nauciti od Srba...B2B prije svega,yebes sentimente kad se radi o lovi..oni nadju partnera za biznis,a mi smo u stanju samo naci kupca(u zadnje vrijeme ni njega) za nase tvrtke...

KU
kukuriku
17:32 12.09.2010.

djababaglavu,..sve su to Interesne-sfere.., da je bilo Nafte u Yugi ka u Arabiji ,..nikad nebi ni doslo do rata na Balkanu......

UK
Ugo Kajvez
16:06 12.09.2010.

Uskoro, zahvaljujući NESPOSOBNOJ I PODKUPLJENOJ vladajućoj eliti u RH, Srbija će nas preteči u mnogim stvarima !!! .................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije