Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetska naftaška krema u zagrebu

Fasimon: Ina će još razmisliti o ulaganju 500 mil. € u Rijeku

U hotelu Esplanade održana energetsko-naftna konferencija
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/6
22.11.2018.
u 08:30

Na Janafovoj konferenciji resorni ministar Ćorić pozvao predstavnike 
40 najvećih energetskih kompanija svijeta na eksploataciju i 
istraživanje sedam polja u panonskom bazenu i području Dinarida

Globalno tržište nafte dosegnuti će vrhunac potrošnje u 2032. godini, a nakon toga slijedi lagana stagnacija, moglo se čuti na Janafovoj 4. međunarodnoj konferenciji “Energetika i naftne kompanije u izazovima 21. stoljeća” koja je jučer u Zagrebu okupila čelnike 40-ak najvećih energetskih kompanija svijeta, ministre i veleposlanike. 


– Ovdje je napravljen najjači kontakt između energetskih kompanija. Gotovo 40 najjačih kompanija svijeta je danas ovdje – kazao je Dragan Kovačević, predsjednik uprave Janafa istaknuvši da Janaf opskrbljuje naftom čitavu Europu čime iskorištava geostrateški položaj Hrvatske.

U hotelu Esplanade održana energetsko-naftna konferencija
1/6


– O nama ovisi hoće li rafinerije raditi ili neće. Napravili smo i pomak od samog transporta. Počeli smo se baviti višom fazom u blendanju nafte, skladištenju nafte. Krajnji cilj je napraviti Adriatic Spot na Omišlju kako bi postali glavni trgovac nafte i naftnih derivate na Mediteranu – zaključio je Kovačević.

Istaknuo je i da će nafta i u 2040. zauzimati najmanje 27 posto udjela u ukupnom energetskom miksu, kao i plin.

Analitičari su istaknuli kako u idućih dvadeset godina svjetsko tržište očekuje novi ciklus konsolidacije rafinerijskog poslovanja kojeg će preživjeti samo najkvalitetnije rafinerije. U tom kontekstu predsjednik Uprave Ine, Sandor Fasimon, nekoliko je puta naglasio da se mora “dobro razmisliti o budućnosti rafinerijskog biznisa u Hrvatskoj”. Naglasio je da odluku o plasmanu 500 milijuna eura u modernizaciju rafinerije Rijeka moraju dobro promisliti, a iz njegova izlaganja bilo je lako naslutiti da budućnost Sisačke rafinerije nije svijetla. 
Veleposlanik Rusije Anvar Azimov poručio je da je Rusija zainteresirana uspostaviti s Europskom unijom zajednički gospodarski i humanitarni prostor. Uvjeren je, rekao je, kako će to biti moguće kad se ukinu sankcije.


– Rusija je zainteresirana ponovno uspostaviti strateško partnerstvo s EU. Ispunjavamo više od 40 posto europskih potreba naftom i plinom i nikad to ne koristimo za političke poene. Apsolutno sam siguran da će sankcije biti ukinute. U Hrvatskoj Rusija nema namjeru nadmetati se sa SAD-om, jer niša koja je već uspostavljena, posebno u energetici, odgovara hrvatskim nacionalnim interesima – rekao je ruski veleposlanik Azimov.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić pozvao je sve zainteresirane da se uključe u javnu raspravu o Zelenoj knjizi na temelju koje će se izraditi energetska strategija Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050., a istaknuo je i da novi Zakon o eksploataciji ugljikovodika pojednostavio ulaganja. Podsjetio je na natječaj za eksploataciju i istraživanje sedam polja na kontinentu u panonskom bazenu te najavio natječaje za područje Dinarida.  

Ključne riječi

Komentara 1

PR
propalismoFranjoskroz
15:42 22.11.2018.

jasno je da je Ina svoju ulazak i spašavanje Petrokemije uvjetovala zatvaranjem rafinerije Sisak.Sada samo treba naći povoljan trenutak da se to objavi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije