Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što je najbolje raditi

Farmaceuti i informatičari najbolje plaćeni u Hrvatskoj

posao
Arhiva VL
02.12.2009.
u 09:49

Plaće u u tvrtkama kojima je primarna djelatnost farmacija 38 su posto iznad prosjeka, a plaće u izradi i održavanju programskih rješenja veće su 25 posto od prosjeka.

Ove godine među najbolje plaćenim poslovima našli su se farmacija, IT-izrada i održavanje programskih rješenja. Plaće u u tvrtkama kojima je primarna djelatnost farmacija 38 su posto iznad prosjeka, a plaće u izradi i održavanju programskih rješenja veće su 25 posto od prosjeka, rezultati su to istraživanja portala MojPosao o visini plaća. Najniže plaće zabilježene su u djelatnostima vezanim za sport i razonodu (28 posto ispod prosjeka) te umjetnost i dizajn (14 posto ispod prosjeka).

U 2009. godini, najbolje su plaćeni farmaceuti i liječnici čije su plaće 39,6 posto iznad prosjeka, što je različito u odnosu na prethodne godine kada su inženjeri informatike bili najbolje plaćeni. Iza njih slijede inženjeri strojarstva i elektrotehnike, kojima su plaće 26 posto iznad prosjeka te inženjeri informatike s plaćama od 25,5 posto iznad prosjeka. Najmanje plaćena zanimanja ove godine spadaju u područje osobnih usluga gdje su plaće 47,7 posto ispod prosjeka, a slabo su plaćeni i trgovački posrednici te prodavači čije su plaće 42 posto manje od prosjeka.

Muškarci i dalje bolje plaćeni

Kada se radi o visini plaća prema spolu, muškarci su u Hrvatskoj i dalje više plaćeni od žena te je njihove plaća u prosjeku 22,6 posto veća, što je neznatno manja razlika u odnosu na 2008. godinu kada su muškarci imali u prosjeku 23 posto veće plaće u odnosu na žene.

Najniže plaće ove godine zabilježene su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (12,8 posto ispod prosjeka), a slijede Virovitičko-podravska (11,4 posto ispod prosjeka) te Brodsko-posavska (11,4 posto ispod prosjeka).

Najviše plaće su očekivano zabilježene u Gradu Zagrebu i to 27,9 posto iznad prosjeka, što je čak i znatno više nego prošle godine kada je razlika iznosila 21,1 posto.

Osobe sa završenim fakultetom imaju 34,1 posto veću plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, što je nešto manje nego prošle godine kada je ta razlika iznosila 51,3 posto. Završeni magisterij ili doktorat sve se više isplati te povećava plaću u prosjeku za 60,2 posto u odnosu na SSS, dok je razlika u primanjima osoba s MBA diplomom u odnosu na osobe sa završenom srednjom školom još uvijek značajna i donosi 85,7 posto veću plaću.

U odnosu na prosječne mjesečne neto plaće u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu, plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su za 25,9 posto, a u stranim institucijama za 18,6 posto.

Dodatne beneficije

Najčešća beneficija koju imaju hrvatski zaposlenici u tvrtkama u kojima rade i dalje je mobilni telefon za privatnu upotrebu (31,2 posto sudionika istraživanja). Slijedi prijenosno računalo, a najmanje poslodavaca osigurava zaposlenicima automobil za privatne potrebe (3,5 posto) i dodatne edukacije (samo 3,7 posto).

Na pitanje "koliko često u prosjeku dobivate povišicu", čak 52,1 posto ispitanika odgovorilo je rijetko ili nikad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije